Hyppää pääsisältöön

Virkistäydy luonnon keskellä

Luonto on tärkeä osa meidän kaikkien ihmisten elämää. Suomalaiset viettävät paljon aikaa luonnossa, melkein puolet suomalaisista liikkuu luonnossa useamman kerran viikossa. Tärkeimpiä luontokohteita ovat kodin lähistön viheralueet ja puistot. Nuoret aikuiset ovat puolestaan lisänneet vierailuja kansallispuistoissa sekä suojelu- ja retkeilyalueilla. Korona on lisännyt merkittävästi luonnossa liikkumista, mikä näkyy muun muassa kansallispuistojen kävijämäärän voimakkaana kasvuna. Tutkitusti luonto elvyttää ja parantaa terveyttä.
Kuva
Lumenviipymä Käsivarren Lapissa
Lunta keskellä kesää! Lumenviipymät ilahduttavat sattunnaista retkeilijää, mutta ne ovat myös tärkeä elinympäristö monelle uhanalaisille kasville ja sammaleelle. © Riku Lumiaro

Luonto tarjoaa hyvät puitteet tekemiselle ja virkistäytymiselle, mikä tukee kokonaisvaltaista hyvinvointia ja auttamaa jaksamaan arjessa. Luonnolla tiedetään olevan monia fyysisiä ja psyykkisiä terveysvaikutuksia. Esimerkiksi koholla olevat verenpaine, sydämen syke ja lihasjännitys alenevat ja valkosolujen määrä veressä lisääntyy, mikä lisää vastustuskykyä. 

Luonnolla on suuri merkitys lapsille ja lapsiperheille. Ihmisen luontosuhde rakentuu useimmiten lapsuuden tunnepohjaisten kokemuksien kautta. Luonnossa lapset pääsevät kehittämään monia taitoja ja vahvuuksia, joiden muodostuminen päiväkodeissa ja koululuokissa ei ole mahdollista. Lapsille toiminnallinen oppiminen kuten puissa kiipeily tai piiloleikki on mielekästä ja innostavaa. Myös tarkkaamattomuus, ylivilkkaus ja impulsiivisuus tasaantuvat luonnossa.

MAPPA.fi – Suomen luonto- ja ympäristökoulujen liitto ry
Ulkona oppimisen, ympäristökasvatuksen ja kestävän elämäntavan materiaalipankki

Jokaisenoikeudet mahdollistavat luonnossa liikkumisen

Jokaisenoikeuksilla tarkoitetaan jokaisen oikeutta käyttää luontoa siitä riippumatta, kuka omistaa alueen tai on sen haltija. Luonnon käyttämiseen jokaisenoikeuksien sallimissa rajoissa ei siis tarvita maanomistajan lupaa eikä oikeuksien käyttämisestä tarvitse maksaa mitään. Jokaisenoikeudella toimiminen ei saa aiheuttaa vähäistä suurempaa haittaa maanomistajalle, maankäytölle tai luonnolle.

Jokaisenoikeudet ja -velvollisuudet
Tutustu jokaisenoikeuksiin

Noudata retkietikettiä

Muista luonnon kunnioittaminen kun liikut, leiriydyt tai teet tulen sekä varaa roskapussi retkelle mukaan. 

Ota etiketti haltuun ja tutustu aina myös retkikohteesi:

1. Kunnioita luontoa - älä muuta sitä. Pidä lemmikit kytkettynä.
2. Suosi merkittyjä reittejä ja noudata eri liikkumistapoja koskevia sääntöjä. Tarkista retkikohteesi liikkumisrajoitusalueet ja -ajat.
3. Leiriydy vain sallituille paikoille. Älä tiskaa tai peseydy suoraan vesistössä. Noudata autiotupien sääntöjä.
4. Tee tulet vain sallituille paikoille, suosi retkikeitintä. Älä tee tulta metsä- tai ruohikkopalovaroituksen aikana.
5. Älä roskaa.
 

Lähde retkelle luontoon

Suomen luonto on aina avoinna oleva retkikohde, joka tarjoaa mitä erilaisimpia elämyksiä kesät talvet yötä päivää. Retkeily luonnossa kannatta aloittaa vähitellen ja kokemuksien karttuessa voi vähitellen siirtyä haastavamman retkeily kuten erämaavaelluksen pariin. Retkeilyssä tulee aina ottaa huomioon myös luonnossa liikkumisen turvallisuus etenkin talvella. Vaikka melkein puolet suomalaisista pelkää susia ja karhuja, todelliset vaaranpaikat luonnossa ovat eksyminen, kaatuminen, hukkuminen tai punkin purema. Suomessa luonnossa liikkuminen on kuitenkin hyvin turvallista ja vakavia onnettomuuksia tapahtuu vain harvoin, mikäli retkelle valmistaudutaan huolella.

Retkeilyn ABC - retkeilijän vinkit
Ensimmäinen vaellus tai lasten kanssa retkelle

Suomi on täynnä kauniita ja elämyksellisiä retkikohteita

Lähiluontoalueet kuten oma piha, puistot, lähimetsät ja kuntien ylläpitämät luontopolut ovat kaikkein suosituimpia luontokohteita. Luontoretki on useimmiten matka kauempana sijaitsevaan luontokohteeseen. Kansallispuistot ovat luonnonarvoiltaan kaikkein edustavinta ja kauneinta luontoa ja niihin on rakennettu retkeilyä helpottavia palveluita kuten kunnollisia parkki- ja tulentekopaikkoja sekä vessoja. Merkityt luontopolut vähentävät eksymisen varaa ja helpottavat kulkua. Pohjoisen erämaa-alueilla voi puolestaan samoilla päiväkausia ketään tapaamatta.

Retkipaikkavinkkejä

Löydä oma tapasi ulkoilla luonnossa

Suomi on ulkoilijan luvattu maa! Suomessa on paljon upeita ulkoilukohteita, joissa voi retkeillä ja virkistyä kuntoillen, hiihtäen, polkupyöräillen tai sinulle sopivalla tavalla. Voit ulkoilla yksin, kavereiden tai perheen kanssa. Tarjolla on myös helpompia reittejä huonompikuntoisille. Aina vauhti ei ole tärkeintä vaan se, että hyvältä tuntuu. Muista lähteä säännöllisesti ulos luontoon liikkumaan ja voimaan hyvin.

Suomen Latu liikuttaa suomalaisia ympäri vuoden
Suomen Latu edistää luontoliikuntaa monella tapaa

Kalastus ja eräkäynti ovat tärkeä osa suomalaista kulttuuria

Tuhansien järvien ja metsien maassa ei olisi asutusta elleivät esi-isämme olisi tulleet jääkauden jälkeen tänne riistan ja kalojen perässä. Kalastus ja metsästys ovat edelleenkin suosittuja vapaa-ajanmuotoja, jotka tarjoavat ikimuistoisia elämyksiä. Tutkimusten mukaan kalastus- ja eräharrastukset sekä ulkoilmaelämä edistävät terveyttä. Valtion maat ja vedet mahdollistavat kaikille suomalaisille kalastuksen ja eränkäynnin, kunhan luvat ja velvoitteet ovat kunnossa. Kalastusta ja metsästystä tulee aina harjoittaa kestävän käytön periaatteen mukaisesti, jossa huomioidaan luonnon, elinympäristöjen ja ihmisen elinkeinojen säilyminen. 

Tustustu myös

Julkaisija

Suomen ympäristökeskus (Syke)