Sähkölämmitystä kannattaa täydentää

Suuri osa suomalaisista pientaloista lämpiää sähköllä. Sähkölämmitys on yleensä toteutettu seuraavilla tavoilla:

  • Suorassa sähkölämmityksessä kaikissa huoneissa on erilliset sähköpatterit.
  • Varaava lattialämmitys toteutetaan lattiaan upotetuilla sähkökaapeleilla.
  • Vesikiertoinen sähkölämmitys toimii sähkökattilan tai -varaajan avulla. Sähkövastus lämmittää pattereissa tai lattiaputkissa kiertävän lämmitysveden sekä käyttöveden. Tämä on saneerauskohteissa melko suosittu vaihtoehto: vanhan öljykattilan tilalle vaihdetaan sähkökattila.

Käyttövesi lämpiää sähkölämmitteisissä taloissa useimmiten sähkövastuksen avulla varaajassa.

Sähkö on kallista

Sähkölämmitys on investointina suhteellisen edullinen ja sitä on helppo käyttää. Huono puoli on sähkön hinta, joka on kaksinkertaistunut kymmenessä vuodessa ja jatkaa nousuaan. Sähkölämmitys tulee pitkällä aikavälillä kalliiksi varsinkin pientaloissa, jotka kuluttavat verraten paljon lämmitysenergiaa. Varaavissa järjestelmissä on perinteisesti saatu etua edullisesta yösähkön hinnasta, mutta nykyään yö- ja päiväsähkön hintaero on hyvin pieni.

Sähkön haittapuolena ovat myös tuotantolaitosten päästöt. Nykyisillä tuotantotavoilla sähkölämmitys on kasvihuonekaasujen kannalta yleensä huono lämmitysmuoto. Uusissa matalaenergiataloissa sähkölämmitys voi kuitenkin olla hyvä vaihtoehto, koska niissä lämmitykseen kuluu hyvin vähän energiaa. Sama koskee nykyisiä pientaloja, jotka remontoidaan matalaenergiatasolle.

Hybridijärjestelmällä säästöjä

Sähkölämmitystä kannattaa täydentää muilla lämmitysmuodoilla. Suoran sähkölämmityksen rinnalle sopii hyvin ilmalämpöpumppu. Se voi vähentää lämmityslaskusta 30–50 prosenttia. Varaava takka voi säästää saman verran. Pellettitakka tai -kamiina ja aurinkokeräin ovat myös vaihtoehtoja.

Vesikiertoista sähkölämmitystä voi täydentää monella tavalla. Sähkökattilaan ja -varaajaan voidaan liittää esimerkiksi aurinkokeräin, ilma-vesilämpöpumppu tai veteen varaava takka. Järjestelmä voidaan optimoida niin, että lämpöä tuotetaan sähkövastuksella vain silloin, kun sitä ei saada muista laitteista edullisemmin. Sähkökattilan ja -varaajan ostajan kannattaa varmistaa, että kattilaan voidaan myöhemmin liittää muita laitteita kuten aurinkokeräimiä.

Sähköä omasta takaa

Sähkölämmityksen päästöjä voi alentaa helposti siirtymällä käyttämään uusiutuvilla energianlähteillä tuotettua, ns. vihreää sähköä. Sähkölämmittäjä voi myös itse tuottaa osan tarvittavasta sähköstä aurinkopaneelien ja pientuulivoimalan avulla.

Julkaistu 30.6.2016 klo 11.07, päivitetty 4.7.2016 klo 12.43