Hyppää pääsisältöön

Kestävät julkiset hankinnat ja investoinnit

Suomessa käytetään julkisiin hankintoihin vuosittain lähes 50 miljardia euroa. Kestävä hankinta tarkoittaa, että kilpailutuksessa otetaan huomioon tuotteen tai palvelun ekologinen, sosiaalinen ja taloudellinen kestävyys. Kestävillä hankinnoilla voidaan ohjata markkinoita ja saavuttaa merkittäviä ympäristö- ja taloushyötyjä.

Julkisten hankintojen kansallisen strategian mukaan hankinnoissa tulee huomioida ilmasto, kiertotalous ja luonnon monimuotoisuus.

Ympäristön ja talouden kannalta merkittävimmät hyödyt syntyvät muun muassa

  • energiatehokkuudesta,
  • tuotteiden pidemmästä elinkaaresta,
  • matalammista elinkaarikustannuksista,
  • käytön intensiteetin parantamisesta sekä
  • vähäisemmästä materiaalin kulutuksesta.

Erityisesti kiertotalousratkaisujen kehittämisellä ja käyttöönotolla on myös positiivisia vaikutuksia työllisyyteen.

Hankinnoilla voidaan vaikuttaa ilmastokriisiin ja luonnonvarojen käyttöön

Julkisten hankintojen hiilijalanjälki kattaa noin viidenneksen Suomen kulutusperäisesti lasketusta hiilijalanjäljestä. Hankintojen hiilijalanjäljestä lähes puolet aiheutuu energiankäytöstä, rakentamisesta ja rakennetun ympäristön ylläpidosta. Luonnonvaroja puolestaan kuluu eniten maa- ja vesirakentamisessa.

Ilmasto- ja kiertotalousnäkökulmasta tärkeitä hankintoja ovat myös liikenteen hankinnat, elintarvike- ja ruokapalveluhankinnat sekä erilaiset koneet ja laitteet. Kiertotalous näkyy myös esimerkiksi tekstiili- ja huonekaluhankinnoissa.

Luonnon monimuotoisuutta on tarkasteltu erityisesti elintarvikehankinnoissa, ja siinä vaikutukset maankäyttöön nousevat merkittäviksi.  

Julkisilla hankinnoilla vaikuttaminen on konkreettinen keino, kun haetaan ratkaisuja hiilineutraaliuden saavuttamiseksi ja ilmastokriisin selättämiseksi. Markkinoilla on jo nyt vähähiilisiä ja kestäviä vaihtoehtoja, tai niitä voidaan kartoittaa tilaajan ja toimittajan välisellä vuoropuhelulla ennen kilpailutusta.

Julkisten hankintojen osuus sektoreittain

Kuva
Julkisten hankintojen osuus sektoreittain

Julkisen sektorin tulee olla kestävien hankintojen suunnannäyttäjä

Julkisen sektorin edellytetään toimivan suunnannäyttäjänä kestävien ratkaisujen käyttöönotossa. Vuonna 2017 uudistettu hankintalaki tukee ympäristö- ja muiden kestävyysnäkökohtien huomioimista hankinnoissa.

Mahdollisuus ja keinot vaikuttaa hankintojen hiilijalanjälkeen on eri tuoteryhmissä erilainen. Myös hankintaorganisaatioissa on erilaisia valmiuksia, osaamista ja kehittämisen paikkoja, jotka tulee tunnistaa kestävien hankintojen toteuttamiseksi. 

Askeleet onnistuneen hankinnan toteuttamiseen

Tunnista hankintojen merkitys

Tunnista hankintojen merkitys organisaation ilmasto- ja resurssitehokkuusstrategian toteutuksessa, ja laadi sitä tukevat hankintalinjaukset. 

Selvitä merkittävimmät hankinnat

Selvitä merkittävimmät hankinnat, niiden elinkaaren hiilijalanjälki sekä muut ympäristövaikutukset, ja kohdista toimenpiteet niihin. 

Aseta tavoitteet

Aseta tavoitteet ja toimenpiteet, ja mittaa niiden toteutumista jatkuvan parantamisen mahdollistamiseksi. 

Sitouta johto

Sitouta organisaation johto kestävien hankintojen tekemiseen ja varmista niiden tekemiselle riittävät resurssit.

Toimi yhteistyössä

Vahvista yhteistyötä hankintayksiköiden välillä ja lisää ennakoivaa markkinavuoropuhelua yritysten kanssa. 

Vahvista osaamista

Hyödynnä Kestävien ja innovatiivisten julkisten hankintojen osaamiskeskuksen (KEINO) palveluja. 

Kestävien hankintojen edistäminen on yhteistyötä

Julkisten hankintojen hiilijalanjäljen ja muiden ympäristövaikutusten vähentäminen on vahvasti esillä Marinin hallitusohjelmassa.

Valtiovarainministeriö on laatinut Hankinta Suomi -strategian. Käytännössä julkisten hankintojen kehitystyötä ja toimijoiden tukea vie eteenpäin työ- ja elinkeinoministeriön rahoittama KEINO-osaamiskeskus.

Julkisten hankintojen ilmastonäkökulma on otettu huomioon ympäristöministeriön valmisteleman keskipitkän aikavälin ilmastopolitiikan suunnitelman (KAISU) toimenpiteissä, jossa julkisille hankinnoille pyritään asettamaan päästövähennystavoitteita.

Hankintojen vaikutusten arviointia ja mittaamista kehitetään yhteistyössä Valtiokonttorin ja Hansel Oy:n sekä KEINO-osaamiskeskuksen toimijoiden kanssa. 

Keskeisiä julkaisuja

Developing together - The Finnish way of promoting sustainable public procurement. Journal of Public Procurement (in print); Berg, A., Alhola, K., Peltomaa, J. & Tietari, S. 2022.

Julkaisija

Suomen ympäristökeskus (Syke)