Pohjois-Pohjanmaan ympäristökasvatuksen yhteistyöryhmä PYRY

Pohjois-Pohjanmaalla toimii yhteistyöryhmä PYRY. Vuosina 2021 - 22 PYRYn koordinoinnista vastaa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus vuositeemalla ”Kokkaa ja korjaa – askeleita vähähiilisyyteen”.

Kokkaa ja korjaa – askeleita vähähiilisyyteen

PYRY-ryhmän vuositeeman logo 2021-2022.
 

Lähdetään ilon ja nautinnon askeleilla kohti pienempää henkilökohtaista hiilijalanjälkeä. Tavoitteena on muutosten tekeminen omaa hyvinvointia ja omaa hyvä elämä -tunnetta lisäämällä, askel kerrallaan. Vuositeema toteutetaan kuukausikalenterin muodossa, josta ilmenee Pohjois-Pohjanmaan sesongin vinkit, oman alueen satokausikalenteri ja ajankohtaiset korjausneuvot. 2021 aineistoa kerätään ja kokeillaan, jotta 2022 saadaan käyttöön hiottu vinkkikalenteri.

Kokkaa kausiruokaa

Ruoka aiheuttaa neljänneksen maailman hiilidioksidipäästöistä. Opettele tekemään ilmastoystävällisiä ruokavalintoja, seuraa satokausiohjeita, poimi kuukausikalenterista vinkit ja ohjeet oman alueemme sesonkiruokaan. Kasvispainotteisesti mennään, mutta haaviin ui myös fisuja. Rohkeasti mukaan kokeilemaan myös villiyrttien mahdollisuuksia.

Huolla ja korjaa

Mahdollisuus tavaran huoltamiseen ja korjaamiseen on kiertotalouden peruspilareita. Huolto- ja korjausmahdollisuus tulee asettaa korkealle ostosten valintakriteerinä, vähemmän ja laadukkaampaa! Monet huoltotoimenpiteet pystytään itse tekemään ja pidentämään näin hankitun tavaran käyttöikää. Mietitään ja opitaan erilaisia käytännönoppeja, pyörien keväthuollosta vetoketjun vaihtoon.

Yhteistyöllä tehdyssä on voimaa, tule siis mukaan jakamaan ideasi, tai poimimaan muiden ajatukset omaan koppaasi.

Ympäristötietoisuusryhmästä Pohjois-Pohjanmaan Ympäristökasvattajat PYRY

Ympäristötietoisuustoiminta aloitettiin 1997 Pohjois-Pohjanmaan ympäristöohjelman teon yhteydessä. Lähtökohtana oli maailmanlaajuinen kestävän kehityksen toimintaohjelma. Visiona oli, että perustetaan pysyvä, edustava ympäristötietoisuustoimikunta. Visio toteutui.

Yhteistyöryhmä on kaikille avoin. Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus toimii yhteistyöryhmän ylläpitäjänä.

Vuositeeman valitsee ja sitä koordinoi vaihtuva taho, pääasiassa kahden vuoden jaksoissa. Muut yhteistyötahot osallistuvat mahdollisuuksien mukaan ”samaan hiileen puhaltaen”.

Joka toinen vuosi järjestetään alueelliset Ympäristökasvatuspäivät Pohjois-Suomen aluehallintoviraston (AVI) johdolla yhteistyössä Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen ja pyryläisten asiantuntemuksen kanssa.

Tavoitteena on kestävä elämäntapa ja avainsanana kohtuus. Kohderyhmänä ovat kaikki ikäluokat, pääpaino lapsissa ja nuorissa, heissähän on tulevaisuuskin.

Tervetuloa mukaan toimintaan, olit sitten kiinnostunut luonto- tai rakennetusta ympäristöstä, sosiaalisesti ja eettisesti kestävistä elämäntavoista tai ympäristön meille mahdollistavasta matkailusta, taiteesta, elinkeinosta tai jostain muusta näkökulmasta tai toimialasta.

Yhteydenotot

Jos kiinnostuit tai sinulla on sanottavaa, ideoita, toimintatoiveita, talkoointoa - ota toki yhteyttä!

Facebook: Pohjois-Pohjanmaan ympäristötoimijat PYRY

Instagram: @ymparistotoimijapyry

Ilmasto- ja kiertotalousasiantuntija Sanna Moilanen, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi, p. 050 396 7674

Ympäristökasvatuksen yhteyshenkilö Saara Pouta, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi, p. 040 8250 266

    Julkaistu 1.2.2018 klo 17.19, päivitetty 3.5.2021 klo 13.36