Hyppää sisältöön

Pohjois-Pohjanmaan ympäristötietoisuuden ja -kasvatuksen yhteistyöryhmä PYRY

Pohjois-Pohjanmaan ympäristökeskus kutsui koolle 1996 ympäristötietoisuusryhmän, jossa oli edustajia teollisuudesta, opetuksen alalta, yrityksistä ja tutkimuksen alueelta. Maakunnallinen ympäristötietoisuustoiminta aloitettiin 1997 Pohjois-Pohjanmaan ympäristöohjelman teon yhteydessä. Lähtökohtana oli maailmanlaajuinen kestävän kehityksen toimintaohjelma. Tuolloin mukaan kutsuttiin lisäksi kansalaisjärjestöt ja muita viranomaisia. Visiona oli, että perustetaan pysyvä, edustava ympäristötietoisuustoimikunta. Visio toteutui.

Toimintatapoja oli aluksi vuositeeman valinta, kampanjat, koulutus, syksyn ympäristötietoisuusviikot ja maakunnallinen ympäristötietoisuuden edistämispalkinto, joka on myönnetty 1999 alkaen. Tiedotusvälineisiin pyrittiin saamaan ympäristöaiheisia juttuja. Ympäristötietoisuus-teemanumeroa julkaistiin, ja myöhemmin sähköinen infolehti toimi tiedon välittäjänä.

Konsepti oli toimiva ja jatkuu edelleen pitkälti samoilla linjoilla. Tavoitteena on kestävä kehitys ja avainsanana kohtuus. Kohderyhmänä ovat kaikki ikäluokat, mutta pääpaino lapsissa ja nuorissa.

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus toimii yhteistyöryhmän ylläpitäjänä. Yhteyshenkilönä Saara Pouta, p. 040 8250 266, saara.pouta (at) ely-keskus.fi.

PYRY, Pohjois-Pohjanmaan Ympäristökasvattajat

Ympäristökasvatus tuli hyväksytyksi termiksi myöhemmin ja opetuspainotteinen yhteistyöryhmä sai tuolloin nimekseen Pohjois-Pohjanmaan Ympäristökasvattajat, PYRY. Samasta asiasta kyse, joten ympäristökasvatus- ja ympäristötietoisuusyhteistyöryhmät sulautuivat, ja nyt puhutaan Ympäristötoimijoista tai yhteistyöryhmästä. Facebookista ryhmä löytyy nimellä Pohjois-Pohjanmaan ympäristötoimijat (PYRY). Viestintä toimii Facebookin kautta, joten käy tykkäämässä sivusta!

Yhteistyöryhmä on kaikille avoin. Vuositeeman valitsee ja sitä koordinoi vaihtuva taho, jatkossa toivottavasti kahden vuoden jaksoissa. Valtakunnallisia ympäristöteemoja on pyritty hyödyntämään teemaa mietittäessä näkyvyyden parantamiseksi. Muut yhteistyötahot osallistuvat mahdollisuuksien mukaan ”samaan hiileen puhaltaen”. Tervetuloa mukaan toimintaan, olit sitten kiinnostunut luonto- tai rakennetusta ympäristöstä, sosiaalisesti ja eettisesti kestävistä elämäntavoista tai ympäristön meille mahdollistavasta matkailusta, taiteesta, elinkeinosta…

Ympäristöpalkinto

Limingan ja Lumijoen kerhon toimintaa
Vuoden 2018 Ympäristötietoisuuspalkinnon sai Limingan ja Lumijoen Eräkerho. Onnea!

Ympäristötietoisuuspalkinnon tarkoituksena on edistää ja huomioida ympäristömyönteistä, kestävää kehitystä edistävää toimintaa Pohjois-Pohjanmaalla. Tunnustuksella nostetaan esiin hyviä käytäntöjä ja ansiokasta työtä tekeviä tahoja. Palkinnon myöntää Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus yhdessä ympäristötietoisuus yhteistyöryhmä PYRYn kanssa marraskuussa pidettävillä Pohjois-Pohjanmaan maakuntapäivillä. Valintaperusteet vaihtuvat vuosittain teemasta riippuen.

 
 

Ryhmän logo

Logo päivitetään kulloisenkin vuositeeman mukaan.

Alueelliset Ympäristökasvatuspäivät

Yhteistyössä järjestetään vuosittain alueelliset Ympäristökasvatuspäivät eri puolilla maakuntaa. Päivien järjestelyistä vastaa Pohjois-Suomen aluehallintovirasto AVI yhteistyössä PYRYn, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen ja muiden sidosryhmien kanssa. Luennoissa ja työpajoissa huomioidaan eri sektorit kuten varhaiskasvatus, opetuspuoli, järjestöihmiset ja viranomaiset. Päivät ovat kaikille kiinnostuneille avoimet ja niiden ajankohdaksi on muotoutunut syyskuun alku.

Ympäristökasvatuspäivien osallistujia Hailuodossa 2018
Vuoden 2018 päivät pidettiin Hailuodossa teemalla Toivo. Huippuhienot päivät jälleen kerran!

Ajankohtaista

Pohjois-Pohjanmaan Ympäristötoimijoiden logo 2018-2019
 

Vuositeema 2018-2019

Maakunnallinen ympäristötietoisuus 2018–2019 -vuositeemana oli valtakunnallisestikin tärkeä Vieraslajit ja niiden torjunta. Toimintaa koordinoi Oulun maa- ja kotitalousnaiset, Taimi Mahosenaho.
Yhteystiedot: taimi.mahosenaho (at) maajakotitalousnaiset.fi, p. 040 551 7807

Kick off -tilaisuus vieraslajien pariin pidettiin 18.1.2018 Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksessa. Tilaisuudessa kuultiin useiden eri toimijoiden katsaukset aiheeseen. Tavoitteena vieraslajityöryhmän perustaminen, ja lähes kaikki 40 osallistujaa nimensä halukkuudesta toimintaan laittoivatkin. Vieraslajiasiasta, talkoista ja paljosta muusta ajankohtaisesta voi lukea lisää:

Yhteydenotot

Jos kiinnostuit tai sinulla on sanottavaa, ideoita, toimintatoiveita, talkoointoa - ota toki yhteyttä!

  • Vuositeema Vieraslajit: taimi.mahosenaho (at) maajakotitalousnaiset.fi, p. 040 551 7807
  • PYRYn toiminta: saara.pouta (at) ely-keskus.fi, p. 040 8250 266
 
 
    Julkaistu 1.2.2018 klo 17.19, päivitetty 9.9.2020 klo 16.34