Oulussa kehitettiin vesistökunnostusta ja verkostoiduttiin yli 200 vesistökunnostusosaajan voimin

Uutinen 29.6.2018 klo 9.51
Simojoki
Simojoki. Kuva: Sanna Vienonen

Valtakunnallisen vesistökunnostusverkoston vuosiseminaarissa 12.-14.6.2018 oli aktiivista keskustelua ja verkostoitumista, ja ajatuksia vaihdettiin puolin ja toisin. Osallistujia oli paikan päällä reilu 200 ja netin välityksellä seminaaria seurasi kahtena päivänä yhteensä noin 500 henkilöä, mikä on huikea määrä!

Paljon tiukkaa asiaa, katso esitykset jälkikäteen

Seminaarin pääesiintyjät olivat professorit Christer Nilsson Umeån yliopistosta Ruotsista ja Björn Klöve Oulun yliopistosta. Klöve avasi esityksessään mm. muutostekijöitä, vesistöjen vasteita ja näiden vaikutuksia vesistöjen kunnostustoimien kohdentamiseen (ns. DPSIR-prosessi). Nilsson esitteli Ruotsin jokien kunnostushistoriaa sekä kokemuksia ja tulevaisuuden haasteita jokien kunnostuksessa. Ruotsissa on toteutettu esimerkiksi Vindel River LIFE-hanke vuosina 2010-2016 niin hyvällä menestyksellä, että hanke saavutti EU:n LIFE-palkinnon (LIFE best project awards 2018) tänä vuonna.

Kumpanakin luentopäivänä 12.-13.6. oli yllin kyllin mielenkiintoista ohjelmaa ja salit pursuilivat. Aamupäivät olivat yhteistä ohjelmaa, ja iltapäiviksi jakauduttiin teemaryhmiin. Teemoina olivat rakennetut joet ja virtavesikunnostukset, valuma-aluekunnostukset ja verkostoitumisen tärkeys sekä kokemukset vesiensuojelurakenteiden toimivuudesta, mallien ja karttapalveluiden esittely sekä ongelmajärvi-työpaja.

Seminaarivieraat jalkautuivat maastoon konkreettisten vesiensuojelurakenteiden äärelle

Kuivasjärvi 
Kaijonlahti Kuivasjärvellä. Kuva: Sanna Vienonen
Laholaisoja Pyykösjärveltä Kuivasjärveen
Pyykösjärveltä Kuivasjärveen.johtava Laholaisoja.
Kuva: Sanna Vienonen

Oulun keskustan Hupisaarten kunnostustalkoisiin seminaarivieraat antoivat osansa keskiviikko-iltapäivänä Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen johdolla, tästä voi lukea tarkemmin Ilta-Sanomien julkaisemasta uutisesta.

Keskiviikkona käytiin maastossa tutustumassa myös Kuivas- ja Pyykösjärvien haasteisiin Hannu Salmen (Oulun kaupunki) johdolla.

Torstaina tehtiin kolme eri maastoretkeä Jäälin ja Simojoen suuntaan, Pudasjärvelle sekä Liminkaan päin. Retkistä voit lukea tarkemmin tästä uutiskirjeestä.

Seminaarista tiedotettiin mediassa kattavasti, etenkin maastoretkistä:

Vuoden vesistökunnostaja 2018

Seminaarissa palkitaan vuosittain henkilö, hanke, yhdistys tai yhteisö, joka on tehnyt esimerkillistä työtä vesistöjen kunnostuksen eteen.

Vuoden Vesistökunnostaja 2018 -palkinto ojennettiin "Pien-Saimaan pelastajille" illallisella 13.6. Ryhmään kuuluvat Lappeenrannan kaupunki ja Pien-Saimaan vesiensuojeluyhdistys. Erityisen laaja-alaisen, vaikuttavan ja pitkäjänteisen vapaaehtoistyön tuloksena vesien tila on parantunut merkittävästi Pien-Saimaalla sekä Maavedellä.

Lisäksi palkintoraati antoi erityismaininnan Kiimingin-Jäälin Vesienhoitoyhdistys ry:lle aktiivisesta vesienhoitotyöstä.

Kunnostusverkosto kiittää

Seminaarin onnistumisesta valtakunnallinen vesistökunnostusverkosto haluaa lämpimästi kiittää tilaisuuden sponsoreita, ohjelman suunnittelijoita, luennoitsijoita, puheenjohtajia sekä kunnostusillallisen bändejä ja Oulun kaupunkia!

Seminaari järjestettiin Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen, ProAgria Oulun hallinnoiman VYYHTI II -hankkeen, Metsähallituksen koordinoiman Freshabit LIFE IP -hankkeen, Suomen metsäkeskuksen, Pohjois-Pohjanmaan liiton hallinnoiman Iijoen otva -hankkeen, Luonnonvarakeskuksen ja Suomen ympäristökeskuksen yhteistyönä.

Seminaaria sponsoroivat edellä mainittujen tahojen lisäksi Oulun kaupunki, Oulun Vesi liikelaitos, Fortum Oyj, Kemijoki Oy, Pohjolan Voima Oyj, Maveplan Oy, Kala- ja vesitutkimus Oy, Simsonar Oy, Limingan kunta ja K-Supermarket Jääli.

vesistökunnostusverkoston vuosiseminaarin sponsorit 2018