Löydä vesistökunnostuskumppani

Toimijakenttä
Valtakunnallisen vesistökunnostusverkoston toimintakentässä on valtakunnallisia, alueellisia ja paikallisia toimijoita. © Kuva: Vesistökunnostusverkosto

 

Vesistöjen kunnostuksen parissa toimii runsas joukko eri tahoja. Valtio on mukana laajoissa ja merkittävissä kunnostushankkeissa, jotka tukevat vesienhoidon tavoitteiden toteuttamista. Tärkeä merkitys vesien kunnostamisessa on paikallisilla verkostoilla, yhdistyksillä ja osakaskunnilla. Alueellisesti toimivat vapaaehtoiset vesienhoidon organisaatiot toteuttavat kunnostuksia ja toimivat alueidensa yhteistyöverkostona.

Vesienhoidon vapaaehtoisilla organisaatioilla tarkoitetaan alueellisesti toimivia säätiöitä, neuvottelukuntia ja yhdistyksiä, jotka edistävät vesistöjen tilan parantamista ja tekevät yhteistyötä alueen eri toimijoiden kanssa. Organisaatioiden toiminta- ja rahoitusmuodot vaihtelevat.

Valtakunnallisia toimijoita

 

Alueellisia toimijoita

Ahvenanmaa

Etelä-Karjala

Etelä- ja Keski-Pohjanmaa sekä Pohjanmaa

Etelä-Savo

Häme

Kainuu

Keski-Suomi            

Kymenlaakso     

Lappi

Pirkanmaa

Pohjois-Karjala

Pohjois-Pohjanmaa

Pohjois-Savo

Satakunta

Uusimaa

Varsinais-Suomi

Alueellisia vesistökunnostusverkostoja

Paikallisia toimijoita

Suomessa on tuhansia järven, vesistön tai joen suojelu- ja hoitoyhdistyksiä, jotka on perustettu helpottamaan tietyn vesistön suojelua tai kunnosta. Myös esimerkiksi osakaskunnat, kylätoimikunnat, metsästys- ja kalastusseurat ja -yhdistykset voivat toimia kunnostuksen toteuttajina. Kaikki rekisteröityneet yhdistykset ovat listattuna yhdistysrekisteriin ja niitä voi etsiä Patentti- ja rekisterihallituksen ylläpitämästä yhdistysnetistä.

Ympäristökasvatusverkostoja

Valtakunnalliset

Etelä-Karjala

Häme

Keski-Suomi

Kymenlaakso

Lappi

Pirkanmaa

Satakunta

Uusimaa

Varsinais-Suomi

Puuttuuko organisaatiosi listalta? Lähetä viesti sivun alareunasta löytyvän "palaute sivun vastuuhenkilölle" -linkin kautta.

Julkaistu 7.9.2020 klo 9.58, päivitetty 12.1.2022 klo 11.25
Aihealue: