Vesitilanne - jäänpaksuus

Etelän suuret selkävedet edelleen osin sulana (14.1.)

Vuoden päättyessä pääosa maan järvistä oli jään peittämänä, mutta paikoin maan etelä- ja keskiosan suurimpien järvien selkiä oli vielä sulana tai jäät erittäin heikkoja. Lapissa jäät ovat vahvistuneet vuodenvaihteen jälkeen. Etelämpänäkin jään kokonaispaksuus on kasvanut hiukan, mutta osa kokonaispaksuuden kasvusta selittyy kohvajäällä, jonka kantavuus on teräsjäätä heikompaa. Lumisateiden ja ajoittaisen lauhan sään seurauksena jään päälle on monin paikoin kertynyt vettä ja loskaa.

Lapin järvien mittauspaikoilla jäätä on nyt rannan läheisyydessä 30–40 senttiä ja jäänpaksuus on 10–20 senttiä ajankohdan keskimääräisiä lukemia ohuempia Käsivarren Lappia lukuun ottamatta. Maan keskiosassa, Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla jäätä on mittauspaikoilla pääosin 20–30 senttiä. Maan eteläosassa jäätä on pääosin 10–20 senttiä. Kainuussa sekä maan keski- ja eteläosissa ollaan 5–15 senttiä ajankohdan keskiarvoa alemmissa lukemissa tai niiden tuntumassa.

Jäänpaksuuden erot vesistön eri osissa ovat edelleen suuria, ja siksi jäillä liikkujien tulee olla erittäin varovaisia. Vaikka rannalla jäätä on jo paikoin tukevasti, voi pientenkin järvien selkävesillä jää olla petollisen heikkoa. Etelän suurilla järvillä selkävedet ovat edelleen paikoin sulia vaikka rannoilla ja lahdissa jäätä onkin. Heikkoja jäitä tulee varoa erityisesti maan eteläosassa, mutta myös maan keskiosan suurilla selkävesillä ja virtapaikoissa. Jään päälle kertynyt lumi heikentää jäänkasvua ja vaikeuttaa heikkojen jäiden alueiden erottamista.

Lisää

Ilmatieteen laitos

Lisätietoja

Julkaistu 21.12.2018 klo 9.07, päivitetty 14.1.2019 klo 11.26