Yhteistyöryhmässä käsitellään vesiensuojelun tavoitteita ja toimenpiteitä
Laki vesien - ja merenhoidosta korostaa kansalaisten ja eri etupiirien osallistumista itse lain toteuttamiseen. Vesienhoidon keskeisenä päämääränä on turvata kansalaisten vaikutusmahdollisuudet ja osallistuminen.
Hämeessä toimii vesienhoitolain mukainen yhteistyöryhmä, joka koostuu keskeisistä vesien hoitoon ja käyttöön liittyvistä toimijoista Kanta- ja Päijät-Hämeen alueella. Ryhmän jäsenet edustavat erilaisia sidosryhmiä, joita ovat mm. kunnat, maakuntien liitot, teollisuuden, maa- ja metsätalouden sekä vesihuollon toimijat, vesialueiden omistajat, ympäristöjärjestöt ja vesistöjen käyttäjät.
Vesien- ja merenhoidon yhteistyöryhmän työssä keskitytään vuosina 2021–2023 jo hyväksyttyjen vesienhoitosuunnitelmien ja Hämeen vesienhoidon toimenpideohjelman toimeenpanoon, toimenpiteiden edistämiseen ja niiden toteutuksen seurantaan. Lisäksi yhteistyöryhmällä on keskeinen rooli seuraavan suunnittelukauden eli vuoteen 2027 ulottuvien vesienhoitosuunnitelmien ja toimenpideohjelman valmistelussa.
Ryhmä osallistuu vesienhoitosuunnitelman valmisteluun Kanta- ja Päijät-Hämeen alueella. Jäsenet toimivat yhteydessä taustatahojensa ja yhteistyöryhmän välillä. Pyrkimyksenä on saavuttaa yhteisymmärrys tärkeimmistä vesienhoidon ongelmista ja niiden ratkaisukeinoista.
Yhteistyöryhmän kokousten muistiot 2022
Yhteistyöryhmän kokousten muistiot 2021
-
Vesienhoidon yhteistyöryhmän kokouksen muistio 21.9.2021 (pdf)
-
Liite 1, kokouksen asialista (pdf)
-
Liite 2, Vesienhoidon suunnittelun ajankohtaiskatsaus (pdf)
-
Liite 3, Vesienhoitosuunnitelmista ja toimenpideohjelmasta saatu palaute (pdf)
-
Liite 4, Hämeen ELY-keskuksen toimenpideohjelman maataloussektorin tarkennukset (pdf)
-
Liite 5, Kuulemispalautteen huomiointi: Metsätalous (pdf)
-
Liite 6, Hämeen ELY-keskuksen toimenpideohjelman teollisuussektorin tarkennukset (pdf)
-
Liite 7, Vesirakentaminen, säännöstely ja vesistökunnostukset -sektori; kuulemispalaute (Häme) ja sen huomioiminen toimenpideohjelmassa (pdf)
-
Liite 8, Kuulemispalauteen huomioiminen Hämeen vesienhoidon toimenpideohjelmassa, Yhdyskunnat ja haja-asutus (pdf)
-
Liite 9, Keskeinen kuulemispalaute Hämeen vesienhoidon toimenpideohjelma, Pohjavedet (pdf)
-
Vesienhoidon yhteistyöryhmän kokouksen muistio 19.5.2021 (pdf)
Jokainen voi osallistua
Myös muilla toimijoilla ja kansalaisilla on mahdollisuus vaikuttaa vesiensuojeluun ja -hoitoon ottamalla eri valmisteluvaiheissa kantaa vesienhoitosuunnitelmaehdotukseen sekä vesisenhoidon toteutukseen. Kaikista keskeisistä suunnitteluvaiheista järjestetään kuulemiset, joita myös laki vesienhoidon ja merenhoidon järjestämisestä edellyttää. Kansalaisille on tarjolla ajankohtaista alueellista ja valtakunnallista tietoa vesien hoidosta ymparisto.fi-verkkopalvelussa.
Vesien tila koskettaa meitä kaikkia.