Hyppää sisältöön

Pohjavesialueet - Etelä-Pohjanmaa, Pohjanmaa ja Keski-Pohjanmaa

Pohjavesialueiden rajaaminen ja luokitus 2018-2020

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen alueen pohjavesialueet rajataan ja luokitellaan uudelleen. Lakia vesienhoidon ja merenhoidon järjestämisestä uudistettiin vuonna 2015. Uuden lainsäädännön myötä kaikkia pohjavesialueita tarkastellaan niiden suojelutarpeen ja vedenhankintakäyttöön soveltuvuuden kannalta. Samalla tarkastellaan pohjavesialueilla esiintyviä pohjavesistä riippuvaisia ekosysteemejä.

Valmisteluasiakirjoista järjestetään erillinen kuntakohtainen kuuleminen, jonka yhteydessä on mahdollista esittää rajaamiseen ja luokitukseen olennaista tietoa. Kuulemisen jälkeen ELY-keskus kokoaa saadun palautteen, määrittää pohjavesialueiden rajat ja luokat ja antaa tästä erillisen ilmoituksen, josta käyvät ilmi uuden luokituksen mukaiset pohjavesialueet sekä päivämäärä, josta alkaen uudet rajat ja luokat ovat voimassa. Pohjavesialueiden tiedot tallentuvat ympäristönsuojelun tietojärjestelmään sekä valtakunnalliseen pohjavesipaikkatietokantaan kaksi kertaa vuodessa, josta ne ovat saatavissa päivityksen jälkeen (syke.fi/avointieto).

Kuulemisaineisto

Halsua (14.9.-9.11.2020)

Lisätietoja:

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus

Uuden luokituksen mukaiset pohjavesialueet kunnittain

Alajärvi

Alavus

Evijärvi

Ilmajoki

Isojoki

Isokyrö

Karijoki

Kauhajoki

Kaustinen

Kokkola

Korsnäs

Kristiinankaupunki

Kruunupyy

Kuortane

Laihia

Lappajärvi

Lapua

Lestijärvi

Luoto

Maalahti

Mustasaari

Närpiö

Perho

Seinäjoki

Soini

Teuva

Toholampi

Uusikaarlepyy

Vaasa

Veteli

Vimpeli

Vöyri

Ähtäri

Pohjavesialueet kartalla

Kunnan nimeä klikkaamalla pääsee tutustumaan ko. kunnan pohjavesialueisiin Paikkatietoikkuna-karttapalvelussa. Karttaa voi liikuttaa ja tarkentaa. Pohjavesialueille on määritelty esitysmittakaavat Paikkatietoikkunan karttaikkunassa. Tämä johtaa siihen, että zoomatessa karttaa tätä pienempään mittakaavaan pohjavesialuerajat häviävät karttaikkunasta.

Tarkempia tietoja kustakin pohjavesialueesta saa klikkaamalla karttaa ko. pohjavesialueen kohdalta. Karttaikkunan alareunasta voi käydä vaihtamassa pohjakartaksi maastokartan ko. painikkeella.

Julkaistu 13.11.2018 klo 11.14, päivitetty 22.9.2020 klo 15.48