Valtakunnallinen leväkatsaus 25.7.2019: Lämpimän sääjakson seurauksena sinilevien määrä on runsastunut niin Suomen merialueilla kuin sisävesilläkin

Tiedote 25.7.2019 klo 13.10
Satelliittikuva sinilevästä Helsingin edustalla
Satelliittikuva Helsingin edustalta 24.7.2019. © ESA Copernicus Sentinel-2 data, SYKE

Sinilevän määrä on runsastunut viime viikosta ja lämpimän sääjakson jatkuessa pintakukintojen lisääntyminen on todennäköistä. Sinilevää on havaittu runsaimmin Suomen eteläisillä ja lounaisilla merialueilla veteen sekoittuneena sekä paikallisina pintalauttoina. Myös sisävesien sinilevätilanne on selkeästi runsastunut viime viikosta, ja ajankohtaan nähden sinilevän määrä on nyt järvillä keskimääräistä hieman runsaampaa.

Valtakunnallisen leväkatsauksen lisäksi Suomen ympäristökeskus on tänään julkaissut Itämeren sinilevätilannetta taustoittavan tiedotteen .

Sinilevän määrä runsastunut edelleen Suomen eteläisillä ja lounaisilla merialueilla

Sinilevää on runsaasti veteen sekoittuneena ja paikoin pintalauttoina miltei koko Gotlannin altaan avomerialueella sekä läntisellä Suomenlahdella, Inkoon edustalle saakka. Satelliittitulkintojen perusteella Suomenlahdella Inkoosta itään sinilevää on havaittavissa rannikon läheisyydessä. Avomerellä sinilevän määrä itäisellä Suomenlahdella on vähäisempää. Satelliittikuvista on lisäksi havaittavissa Ahvenanmaan pohjoispuolella alue, jossa on runsaammin sinilevää.

”Myös M/S Silja Serenadelle ja M/S Finnmaidille asennettujen Alg@line-mittauslaitteiden tulokset osoittavat sinilevämäärien kasvaneen edellisviikosta”, sanoo tutkija Sirpa Lehtinen Suomen ympäristökeskuksesta.

SYKEn ja Ilmatieteen laitoksen yhteistyössä laatiman ajelehtimisennusteen perusteella, avomeren sinilevämassojen kulkeutumissuunta on lähipäivien aikana lounaaseen ja länteen päin.

Valtakunnallisen sinileväseurannan rannikon havaintopaikoilla sinilevää on esiintynyt etenkin Suomenlahdella ja Saaristomerellä. Myös kansalaiset ovat ilmoittaneet sinilevähavaintojaan havaintolähetti-sovelluksen kautta Järvi-meriwikiin.

Ilmatieteen laitoksen mukaan meriveden pintalämpötilat ovat kahdenkymmenen asteen molemmin puolin kaikilla Suomen merialueilla. Mikäli lämpimät ja tuulettomat säät jatkuvat, veteen sekoittunut sinilevä kohoaa helposti pintaan, ja pintakukintojen lisääntyminen on todennäköistä.

Järvillä sinilevä runsastunut selvästi

Järvillä sinilevää on havaittu viime viikkoa selvästi enemmän. Sinilevää on havaittu 45 valtakunnallisen leväseurannan havaintopaikalla. Runsaasti sinilevää on havaittu seitsemällä valtakunnallisella havaintopaikalla ja erittäin runsas pintakukinta on havaittu kahdella järvellä Etelä- ja Kaakkois-Suomessa. Kansalaisilta on saatu viikon kuluessa järviltä lisäksi viitisenkymmentä sinilevähavaintoa, joista valtaosassa levää on havaittu vähän. Myös runsaita pintakukintoja on havaittu Lappia lukuun ottamatta.

"Tällä hetkellä sinilevä on selvästi runsastunut järvillä viime viikosta, lämpimän ja tyynen sään seurauksena. Sinilevää esiintyy nyt hieman enemmän kuin tyypillisesti järvillä tässä vaiheessa kesää. Mikäli lämmin ja tyyni sääjakso jatkuu, myös sinilevien pintakukintojen runsastuminen on todennäköistä, koska vesipatsaassa olevat sinilevät voivat kertyä veden pintakerrokseen", sanoo ryhmäpäällikkö Marko Järvinen Suomen ympäristökeskuksesta.

Järvillä sinilevää ja pintakukintoja tavataan tavallisesti runsaimmin elokuun alkuviikkoina ja esiintyminen painottuu runsasravinteisiin järviin.

Järvissä pintavesien lämpötilat ovat monissa järvissä yhdestä neljään astetta ajankohdan pitkäaikaista keskiarvoa lämpimämpiä. Etelä- ja Keski-Suomessa pintalämpötilat ovat monissa järvissä 19-23 °C ja Pohjois-Pohjanmaalla sekä Kainuussa 16-22 °C. Lapissa pintaveden lämpötilat ovat 14-20 °C.

Sinileväiseen veteen on aina syytä suhtautua varoen

Sinilevää sisältävään veteen on syytä suhtautua aina siten, että se saattaa aiheuttaa terveyshaittaa. Sinilevätilanne järvien ja meren rannoilla voi vaihdella lyhyidenkin etäisyyksien välillä ja muuttua samallakin paikalla yhden päivän aikana. Myrkytysepäilyissä hakeudutaan lääkäriin ja viedään eläin eläinlääkäriin.

Näin tunnistat sinilevän

Vähäinen määrä sinilevää näyttää vedessä vihreiltä tai kellertäviltä hiukkasilta. Rannalle voi ajautua kapeita leväraitoja. Erittäin runsaana esiintyessään sinilevä voi muodostaa maalia tai hernekeittoa muistuttavan leväpuuron, joka rantavesiin ja rannalle ajautuessaan voi muuttua räikeän turkoosiksi.

Jos levämassa hajoaa tikulla kokeiltaessa hippusina veteen, kyseessä voi olla sinilevä. Jos levä jää roikkumaan keppiin, kyseessä on jokin muu kuin sinilevä. Vesilasissa sinilevät nousevat pintaan vihertävinä hippusina noin tunnin kuluessa.

Uimarantojen levätilanne

Uimarantojen sinilevätilannetta seuraavat kunnat ja kaupungit, joten runsaasta sinileväesiintymästä uimarannalla kannattaa ilmoittaa kyseisen kunnan terveydensuojeluviranomaisille.

Ajantasaiset tiedot uimarantojen sinilevätilanteesta löytyvät kuntien verkkosivuilta ja -palveluista. Esimerkiksi Helsingin ja Espoon uimarantojen sinilevätilannetta voi seurata osoitteesta https://ulkoliikunta.fi/.

Lisätietoa uimavesien seurannasta antaa terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL):

Ilmoita levähavaintosi Järvi-meriwikiin

Suomen ympäristökeskuksen ylläpitämässä Järvi-meriwikissä kansalaisetkin voivat perustaa omia havaintopaikkoja ja tallentaa niille sinilevähavaintoja järviltä ja rannikkoalueilta. Myös yksittäisiä havaintoja ja havaintoa tukevia kuvia voi lähettää eri vesistöillä liikkuessaan. Havainnot voi toimittaa älypuhelimissakin toimivan Havaintolähetti-sovelluksen avulla. Ilmoitetut havainnot näkyvät valtakunnallisella levätilannekartalla ja tukevat valtakunnallista levätilanteen arviointia. Myös havainnot siitä, että sinilevää ei ole, ovat tärkeitä.

Uimarantojen sinilevätilannetta seuraavat kunnat ja kaupungit, joten runsaasta sinileväesiintymästä uimarannalla kannattaa ilmoittaa kyseisen kunnan terveydensuojeluviranomaisille.

Suomen ympäristökeskus tiedottaa yleisestä valtakunnallisesta sinilevätilanteesta viikoittain joka torstai kesäkuun alusta elokuun loppuun saakka. Merialueiden osalta tiedotus koskee pääasiassa avomerialueita.


Leväkukintojen riskiarvio

Valtakunnallinen levätiedotus

Kuvia

Lisätietoja

(Puhelimitse klo 13–15)

Sisävesiltä

Ryhmäpäällikkö Marko Järvinen, Suomen ympäristökeskus SYKE (26.7. saakka)
puh. 0295 251 241, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Tutkija Kristiina Vuorio, Suomen ympäristökeskus SYKE (29.7. alkaen)
puh. 0295 251 757, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Merialueilta

Sinilevätilanne merialueilla

Tutkija Sirpa Lehtinen, Suomen ympäristökeskus SYKE
puh. 0295 251 353, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Itämeren tila

Erikoistutkija Seppo Knuuttila, Suomen ympäristökeskus SYKE (26.7. saakka)
puh. 0295 251 286, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Vanhempi tutkija Antti Räike, Suomen ympäristökeskus SYKE (29.7. alkaen)
puh. 0295 251 586, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Viestintä

Viestintäharjoittelija Sini Leskinen, Suomen ympäristökeskus SYKE
puh. 0295 252 096, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi