Merenhoito tuo tuloksia

Ajankohtaista

Uusi verkkopalvelu, josta voi seurata toimia vesien ja meren hyväksi

Itämeri on yksi maailman herkimmistä meristä. Se on matala ja lähes suljettu allas, jonka rannoilla elää paljon ihmisiä. Rehevöityminen on Itämeren suurin ongelma, jota ilmastonmuutos vaikeuttaa entisestään samalla kun se muuttaa meren ekosysteemiä. Itämeri on yksi maailman vilkkaimmin liikennöityjä meriä, ja laivaliikenne öljynkuljetuksineen on merkittävä riski. Merenhoidon päämääränä on Itämeren hyvä tila vuoteen 2020 mennessä. Paljon on tehtävää – mutta onneksi myös paljon asiantuntemusta ongelmien ratkomiseen.

EUn kaikkien merien tila tulisi olla hyvä vuoteen 2020 mennessä.jpg

Meren tilaa seurataan jatkuvasti. Seurannan perusteella laaditaan arvio meren tilasta joka kuuden vuosi, ja meren tilalle asetetaan yleiset ympäristötavoitteet ja näihin indikaattorit. Samoin määritetään, miten hyvä tila saavutetaan. Arvioiden perusteella tehdään merenhoidon toimenpideohjelma, jossa on meren tilaa parantavia toimenpide-ehdotuksia. Ensimmäinen toimenpideohjelma valmistui 2015 ja se on tarkoitus päivittää vuonna 2021. Jokaisella kansalaisella on mahdollisuus osallistua, kommentoida ja vaikuttaa, kuinka meren tilaa hoidetaan.

Merenhoidon ensimmäinen kuuleminen päättyi 16.2.2018, seuraava kuuleminen vuonna 2019

Tältä sivulta saat käyttöösi merenhoidon kuulemiseen liittyvät asiakirjat ja karttapalvelun tarjoamat aineistot karttanäkyminä.  Tarjolla on tietoa myös siitä, minkälaisia muutoksia kuulemisten perusteella on tehty.

Kuulemiskierroksen asiakirjat

Karttapalvelu

Merenhoidon suunnittelu on jatkuva prosessi

Merenhoidon suunnittelu jakaantuu kolmeen osaan ja etenee kuuden vuoden sykleissä.

Merenhoidon prosessi

Vaikuta vesiin. Merenhoidon suunnitteluprosessi.jpg

Merenhoito on tiiviisti kytketty myös jokia, järviä ja pohjavesiä koskevaan vesienhoitoon.

Miten Itämeren tilaa parannetaan?

Julkaistu 4.1.2018 klo 16.09, päivitetty 4.7.2019 klo 12.50
Aihealue: