WWF palkitsi Meren aarteet vuoden luontokirjana

Uutinen 28.11.2017 klo 16.14
Vedenalaista luontoa.jpg
Metsähallituksen meribiologit ovat kymmenen vuoden ajan keränneet aineistoa, jonka pohjalta on saatu kattava kuva Itämeren vedenalaisen luonnon tilasta. © Metsähallituksen luontopalvelut.

Vedenalaisesta meriluonnosta kertova ”Meren aarteet - Löytöretki Suomen vedenalaiseen meriluontoon” on WWF:n vuoden luontokirja. Meren aarteet on ensimmäinen kattava tietoteos Suomen vedenalaisesta meriluonnosta. Valinnasta vastasi Helsingin kaupungin pormestari Jan Vapaavuori.

Meren aarteet pohjautuu vedenalaisen meriluonnon monimuotoisuuden inventointiohjelman (VELMU) tuloksiin. Ympäristöministeriön koordinoima ohjelma on kartoittanut vedenalaista luontoa yli kymmenen vuoden ajan, ja vedenalaista meriluonnosta on paljastunut huimasti uuttaa tietoa.

Meren aarteet -kirjan kansi.jpg

Kirja esittelee Itämeren historiaa, elinympäristöjä ja lajikirjoa. Kirjassa on satoja ennen näkemättömiä vedenalaisia valokuvia sekä karttoja vedenalaisten eläin-, kasvi- ja levälajien levinneisyydestä Suomen rannikolla.

”Eliölajeja ei ole ryhmitelty määritysoppaiden tapaan lajiryhmittäin, vaan elinympäristöittäin. Kuvaamme esimerkiksi syvänteiden, hiekkapohjien ja kalliorantojen eliöt omissa kokonaisuuksissaan. Näin lukijalle hahmottuu paremmin kokonaiskuva erilaisten meriympäristöjen lajistosta ja suhteesta ympäristöönsä”, kirjan päätoimittaja, tutkimusprofessori Markku Viitasalo Suomen ympäristökeskuksesta sanoo.

Merten aarteita on tehty yli kolmenkymmenen kirjoittajan sekä kuvaajan ja kuvittajan voimin. Kirjan ovat toimittaneet Markku Viitasalo, Kirsi Kostamo, Eeva-Liisa Hallanaro, Wilma Viljanmaa, Suvi Kiviluoto, Jan Ekebom ja Penina Blankett.

”Tavoitteena oli kirja, joka kertoo, ettei Itämeri ole kuollut vaan sen luonto on monimuotoista ja paikoitellen uskomattoman värikästä. Kirja haluttiin suunnata sekä asiantuntijoille että mökkiläisille. Teksti onkin helppolukuista ja mukaansa tempaavaa”, neuvotteleva virkamies Penina Blankett ympäristöministeriöstä kertoo.

”Vedenalaisten valokuvien ansiosta Itämeri näkyy uudessa valossa.  Kuten teoksen lopussa sanotaan -vaalikaa meren aarteita ja säilyttäkää ne myös tuleville sukupolville”, Blankett toteaa.

Tänä vuonna Vuoden luontokirja -kilpailuun osallistui ennätysmäärä teoksia, yhteensä 41 luontokirjaa. WWF:n esiraadissa toimivat pääsihteeri Liisa Rohweder ja suojelujohtaja Jari Luukkonen, jotka valitsivat viisi finalistia. WWF:n Vuoden luontokirja -kilpailu järjestettiin tänä vuonna jo 40. kerran.