Monimuotoista meriluontoa nyt ja tulevaisuudessa

Vedenalaisen meriluonnon monimuotoisuuden inventointiohjelma, eli tuttavallisemmin VELMU, kerää tietoa vedenalaisten luontotyyppien, lajien ja niiden muodostamien yhteisöjen esiintymisestä Suomen merialueilla. Ohjelman päätavoite on edistää Itämeren lajien ja merialueiden suojelua ja tukea meren ja sen luonnonvarojen kestävää käyttöä. Mitä emme tunne, emme voi suojella.

Vedenalaiset maisemakokonaisuudet tutuksi

VELMU-ohjelma on kartoittanut Itämeren luontotyyppejä jo 16 vuotta. Työmme tuloksiin voit tutustua mm. VELMU-karttapalvelussa tai tutustumalla upeaan Meren aarteet -kokonaisuuteen, joka sisältää Meren aarteet -kirjan ja valokuvanäyttelyn meren ihmeellisistä asukkaista ja maisemista.

VELMU aaltoviiva
 

Ajankohtaista VELMUssa

 

Turun biologisessa museossa on esillä VELMUn Meren aarteet -valokuvanäyttely

Vielä on mahdollisuus tutustua VELMUn valokuvanäyttelyyn Turun biologisessa museossa. Näyttely on auki 3.10 asti.

 

VELMUn Meriluonto 2021 -kenttätöitä tehdään pääkaupunkiseudulla

Kartoittajat sukeltavat Helsingin Helmien ja Espoon Erityisyyksien perässä

Tänä kesänä VELMU kartoittaa Helsingin ja Espoon edustan merialueita. Vesillä liikkujat voivat bongata kartoittajien ja meribiologien veneitä muun muassa Lauttasaaren ja Isosaaren edustalta sekä Suvisaaristosta, sillä käynnissä on VELMU-ohjelman Meriluonto 2021 -kampanja, jossa kartoitetaan Helsingin ja Espoon arvokkaimpia vedenalaisia meriluontokohteita. Kampanjan yhtenä tavoitteena on myös tunnistaa pääkaupunkiseudun merialueelta mahdollisia myöhemmin kunnostettavia kohteita. Pääkaupunkiseudun lisäksi Meriluonto 2021 -kampanja näkyy myös Saaristomerellä ja Ahvenanmaalla, missä selvitetään riuttojen ja laguunien tilaa.  

Kampanja on monen toimijan yhteisponnistus vedenalaisen meriluonnon turvaamiseksi. Sen toteuttavat Suomen ympäristökeskus SYKE, Metsähallituksen luontopalvelut, Luonnonvarakeskus (Luke), Geologian tutkimuskeskus (GTK), Åbo Akademi sekä Helsingin ja Espoon kaupungit. Kesällä merellä liikkuvat Metsähallituksen, Luonnonvarakeskuksen, Helsingin kaupungin ja Åbo Akademin kartoittajat. Pääosan toiminnasta rahoittaa ympäristöministeriö.

 

Kartoittaja kahlaa kainaloita myöten vedessä ruovikon reunustamassa lahdessa.
Matalien lahtien kartoitusta voidaan tehdä esimerkiksi kahlaamalla. Tahvonlahti, Helsinki. © Petra Saari / Metsähallitus.

 

Helmiä ja Erityisyyksiä löytyy läheltä

Pääkaupunkiseudun rannikko on erittäin monimuotoista: pinnan alta paljastuu reheviä sisälahtia, hiekkasärkkiä ja ulkomeren riuttoja. Itämeren pohjasta löytyy mitä merkillisimpiä muodostelmia. Aivan lähellä Helsingin ja Espoon kaupunkien sykettä on luonnon monimuotoisuuden kannalta tärkeitä riuttoja ja laguuneja, joissa esiintyy monia Itämeren avainlajeja.

Pääkaupunkiseudun rannikkoalueet ovat kovassa käytössä muun muassa vilkkaan laiva- ja veneliikenteen, virkistyskäytön ja rakentamisen vuoksi. Meriluonto 2021 -kampanjan tavoitteena on satsata erilaisten lajien ja elinympäristöjen kartoitukseen, jotta luontoarvot ja ihmisen toiminta voidaan arvokkailla merialueilla sovittaa entistä paremmin yhteen.

 

Kartalla esitetään kartoitusalueet, laguunit, riutat ja mahdolliset kunnostuskohteet. Alueita on siellä täällä pitkin Espoon ja Helsingin rannikkoa ja merialuetta.
Meriluonto 2021 -kampanjan kohteet pääkaupunkiseudulla. © Rasmus Boman / Metsähallitus.

Kartoituksia valtakunnalliselta tasolta paikalliseen

VELMU-ohjelmassa on jo vuosien ajan kerätty tietoa vedenalaisten luontotyyppien ja lajien esiintymisestä Suomen merialueilla. Kerätyn aineiston avulla on mallinnettu ja tunnistettu monimuotoisuuden kannalta keskeisiä alueita sekä valtakunnallisella että alueellisella tasolla. Meriluonto 2021 -kampanjan tavoitteena on kartoittaa keskeisiä alueita entistä paikallisemmin myös kaupunkikohtaisesti valituista kohteista. Siksi VELMU-kumppaneita liikkuu pääkaupunkiseudun edustalla poikkeuksellisen paljon tänä kesänä. 

 

Seuraa tiimien etenemistä

Kartoitustyöt aloitetaan jo ennen juhannusta. Kartoitukset lähtevät liikkeelle Isosaaresta ja Kallahdesta, sekä Espoon Suvisaariston Rövarenista. Tutkimusta toteutetaan pääosin sukeltamalla, mutta matalien rantojen kartoituksessa on käyttöä myös snorkkelille, vesikiikarille ja kahluuhousuille.

Seuraa kampanjan etenemistä myös Instassa #VELMUohjelma #Meriluonto2021!

Vedenalaiskuvassa näkyy punaisena haaroittuva levä. Taustalla  monenlaisia leviä ja ylimpänä veden pinta.
Hyljekari, Helsinki. © Lippi Vertio / Metsähallitus.

Lisää aiheesta

Kampanjan kickoffina toimineen seminaarin ohjelma ja diat löytyvät VELMUn dokumenttiarkistosta.

VELMU aaltoviiva
 

 

VELMU-karttapalvelu

VELMU-kartta on monipuolinen työkalu, jossa voi hyödyntää VELMU-hankkeen keräämää aineistoa. Tarjoamme VELMU-kartan hyödyntämiseen koulutusta, jotta kartan mahdollisuudet eivät jää käyttämättä.

VELMU-ohjelma voitti Euroopan Natura 2000 -palkinnon

Euroopan komissio myönsi suorassa verkkolähetyksessä 14.10.2020 VELMUlle arvostetun Natura 2000 -palkinnon.

 

Julkaistu 23.6.2021 klo 9.00, päivitetty 9.9.2021 klo 10.22