Seinäelementit

Ruokoa käytetään seinissä rankarakenteen täydentäjänä tai seinäharkon yhtenä rakennusaineosana

Vaakarakenteisiin ruokoa voidaan laittaa granulaattina, elementteinä, levyinä, paaleina tai nippuina. Seinärakenteiden valmistamiseen voidaan käyttää erilaisia ruoko-, savi- ja sementtiyhdistelmiä. Oikein käytettynä ruoko ei mätäne eikä menetä kestävyyttään. Ruo’on ja saven yhdistelmä on paloturvallinen.

Ruo’on käyttöä harkoissa on tutkinut mm. Tatu Toivonen opinnäytetyössään. Täysin ruo’osta tehty harkko ei ole riittävä kantokyvyltään ja puolestaan sementistä tai savesta tehty harkko ei ole lämpöä eristävä ja halkeilee helposti. tietty määrä kuitumaista ruokosilppua keventää, parantaa eristävyyttä ja vähentää halkeilua. Muoteissa valetut harkot saavat elävän näköisen pinnan ja sideaine tekee harkosta palamattoman.

Lauri Helasen kehittämässä saviruokoseinäelementissä pintamateriaali on savea. Tällaisessa rakenteessa ruoko/ruokoniput asennetaan vaakasuoraan ja kiristystolpat, jotka tulevat pystyyn, toimivat samalla kantavana rakenteena. Rappauspohjana on käytetty pystyyn asennettuja pajukeppejä, jotka ”ommellaan” rautalangalla ruokoseinän läpi toisiinsa kiinni. Savirappauksen vahvuus on 3-5 cm ja se voidaan tehdä 1-3 eri rappauskerroksena. Rakenne on hengittävä ja lähes palamaton.

 

Rakennusmateriaalien valmistamiseen voidaan käyttää muusta käytöstä ylijäänyttä ruokoa

Lämmöneristyselementtejä valmistettaessa jäljelle jäävät ruo’on röyhyt. On todettu, että röyhyn kuitua voidaan käyttää myös tiilten ja rappausten kestävyyden parantamiseen.

Viron luonnontieteellisen yliopiston asiantuntija on tutkinut savesta, ruo’osta, pellavasta ja vedestä valmistettuja kevyitä tiiliä. Nämä tiilet ovat kestäviä ja eristävät lämpöä hyvin. Virolaisten tutkijoiden kokeiluissa rakennettiin seiniä kevyistä tiilistä, jotka on valmistettu saven sekä oljen tai ruo’on sekoituksesta. Lämpöeristeenä käytettiin silputtua ruokoa, pellavaa tai hamppua.

Ruo’ot tukevat hyvin rappauskerrosta, jolloin on mahdollista palata jo pitkään tunnettuihin ja nykyään jälleen ajankohtaisiin pinnoitusmateriaaleihin – saven, liidun ja kalkin sekoituksiin.

Kuivan ruokosilpun ja saven sekoitus muodostaa kovaa, kestävää ja paloturvallista massaa, jota voidaan käyttää eristeenä puurunkoisissa taloissa. Materiaali ei homehdu eikä houkuttele jyrsijöitä.

 

 

 

Julkaistu 29.6.2014 klo 19.36, päivitetty 25.10.2021 klo 9.43