Rehukäyttö

Perinteisen maatalouden aikakaudella ruokoa kerättiin yleisesti karjan rehuksi, mutta rehukäyttö on nurmiviljelyn myötä loppunut tyystin. Rehukäytön loppuminen on yksi merkittävimpiä syitä nopeaan ruovikoitumiseen.

Karjan rehuksi sopii parhaiten alkukesällä ennen juhannusta korjattu ruoko, jolloin kasvusto on sulavaa eikä se vielä ole ehtinyt korsiintua. Silloin myös sen säilyvyys on parempi kuin syyskesällä kerätyllä ruo’olla. Rehukäytössä ruo’on korjuuta kustannustehokkaampi tapa on kuitenkin viedä karja ruovikkoon eli hoitaa rantoja laiduntamalla.

 

Naudat Mynälahden rannalla

Naudat ovat parhaita laiduntajia rannoilla, sillä se uskaltavat mennä veteen ja syövät tuoretta alkukesän ruokoa mielellään. Laitumeksi soveltuvat laajat, mielellään yli 10 hehtaarin laidunkokonaisuudet, joissa on avointen rantaniittyjen tai ruovikoiden lisäksi myös kovapohjaisia puustoisia reuna-alueita eläinten suojaksi toisaalta paahtavalta auringolta ja toisaalta turvapaikaksi joskus nopeastikin nousevilta merivesiltä. Kuva Ritva Kemppainen.

Julkaistu 28.6.2014 klo 21.55, päivitetty 18.10.2021 klo 14.45