Hyppää sisältöön

Saaristomeren biosfäärialue

Nauvon satama kesäauringon paisteessa
Nauvon satama © Sanna Tikander

Saaristomeren biosfäärialue perustettiin vuonna 1994 ja se koostuu Saaristomeren kansallispuistosta ja Turunmaan saariston alueista, jotka kuuluvat Paraisten kaupungilleja Kemiönsaaren kunnalle. Käytännössä tämä tarkoittaa Houtskarin, Korppoon, Nauvon ja Iniön kunta-alueita kokonaisuudessaan ja osia Paraisten, Dragsfjärdin, Västanfjärdin ja Kemiön kunta-alueista.

Biosfäärialueella on runsaat 3 500 asukasta, joista noin 360 asuu pienillä saarilla, joihin ei ole maantielauttayhteyttä. Vapaa-ajanasukkaita on moninkertainen määrä, ja hyvin varusteltujen vapaa-ajanasuntojen käyttäminen toisena kotina yleistyy koko ajan. Vuosituhannen vaihteen jälkeen matkailu alueella on kaksinkertaistunut ja lisääntyy edelleen tasaisesti. Tämän myötä kasvaa myös matkailun merkitys elinkeinona saaristossa.

Saaristomeren erityispiirteet; maisemaa hallitsevat merialueet ja saaret, pitkät välimatkat ja virkistyskäytön ja vapaa-ajanasukkaiden runsas määrä sekä meren tilan vaikutus seudun moniin toimintoihin luovat alueelle erityisiä haasteita, mutta myös erityisiä mahdollisuuksia ravinteiden kierrätyksessä. Logistiikan tehokkuus ja taloudellisuus sekä paikalliset ratkaisut ovat Saaristomerellä avain asemassa.

Saaristomeren biosfäärialueen kanssa tehtävässä yhteistyössä tavoitteena on edistää ja tuoda esille jo tehtyjä saaristokuntien ravinnekierrätyksen toimenpiteitä Suomessa ja biosfäärialueen kansainvälisten verkostojen kautta laajemminkin. Paraisten kaupunki on ravinnekierrätyksen yhtenä esimerkkialueena Saaristomerellä. Osana RANKU 3-hanketta Saaristomeren biosfäärialue kartoittaa mitä kaikkea biosfäärialueeseen kuuluvien Paraisten ja Kemiönsaaren kuntien toiminnassa on jo ravinnekierrätyksen eteen tehty.

Julkaistu 13.11.2019 klo 13.38, päivitetty 13.11.2019 klo 14.39