Resurssiviisaus ja ravinnekierrätys

Kiertotalousprosessikaavio
 

Varsinais-Suomen ELY-keskus on aktiivinen kiertotalouden edistäjä ja etsii uusia tapoja resurssien kestävään käyttöön. Kiertotalouden keskeisenä tavoitteena on säästää luonnonvaroja ja hyödyntää materiaalit tehokkaasti ja kestävästi: tuotteet suunnitellaan niin, että jätteen synty minimoidaan ja kaikki materiaalit pystytään käyttämään uudelleen – tuotetta huoltamalla, uudistamalla sekä lopulta purkamalla osiin ja osat uudelleen hyödyntämällä.

 

Kiertotalouden liiketoimintamahdollisuudet, Turku 14.10.2019

Varsinais-Suomen ELY-keskus järjesti maanantaina 14.10. aamupäivällä tilaisuuden kiertotalouden uudenlaisiin liiketoimintamahdollisuuksiin liittyen. Aihe keräsi runsaat 120 niin yritysten kuin hallinnon asiantuntijaa Virastotalolle Turkuun. Tilaisuudessa käsiteltiin laajasti kiertotaloutta eri näkökulmista ja puheenvuoroissa pohdittiin mm. mitä uusi talousjärjestelmä tarkoittaa Lounais-Suomen yrityksille ja elinkeinoelämälle sekä miten uudenlaista yritystoimintaa oikeasti voidaan käynnistää.  Päivän aikana kuultiin sekä pienten että suurempien yritysten kokemuksia, julkisen sektorin tavoitteita ja erilaisia tukimuotoja sekä kolmannen sektorin näkemyksiä kiertotalousliiketoiminnan merkityksestä.

Tutustu tilaisuuden aineistoihin täällä

 

Varsinais-Suomen ELY-keskus oli mukana vuoden 2019 Frush-tapahtumassa 18.-19.9.2019 Forssassa

Teemoina tapahtumassa olivat kiertotalouden pullonkaulat ja materiaalivirtojen visualisointi sekä ravinnekierrätys osana resurssiviisasta kiertotaloutta.

 

Kiertotalous- ja materiaalitehokkuus maakunnassa –hankkeessa edistetään kiertotaloutta Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa. Hankkeessa kartoitetaan kiertotalouden nykytilaa, levitetään tietoa ja luodaan työkaluja kiertotalouden periaatteiden entistä tehokkaampaan hyödyntämiseen kahdessa maakunnassa. Luotuja toimintamalleja hyödynnetään jatkossa lounaisen Suomen lisäksi myös muilla aluille.

 

Ravinneneutraali kunta (RANKU) on ravinnekierrätyksen toimintamalli kunnille. Toimintamalli jäsentää kuntien mahdollisuuksia tarttua ravinnekierrätykseen osana resurssiviisasta kiertotaloutta.

Julkaistu 14.6.2019 klo 13.30, päivitetty 18.10.2019 klo 10.36