Harmaan jäteveden biosuodatin Sauna-Seppo

Valmistaja

Sauna-Seppo
 
Sauna-Seppo © Pipelife

Pipelife Ympäristö – Pipelife Finland Oy
Kiviharjunlenkki 1 C, 90220 Oulu
www.puhdastulevaisuus.fi
Puh. +358 (0)30 600 2221

Puhdistamo lyhyesti

Sauna-Seppo-puhdistamo on tarkoitettu kantovesikohteiden jätevesien käsittelyyn kesä- ja talvikäytössä. Sauna-Seppo sopii esim. kesämökkien tai rantasaunojen harmaiden jätevesien puhdistukseen kesäkäytössä, kun kohteessa ei ole paineellista käyttövettä tai lämminvesituloa. Sauna-Seppo on perinteiseen Sauna-kaivon kehitetympi versio. Toiminta perustuu painovoimaiseen suodatustekniikkaan. Toimituspakkaus sisältää puhdistusmassan yhden kesän tarpeisiin. Käytetyn massan voi käyttää maanparannusaineena kompostoituna.

CE-merkintä

Sauna-Seppo kuuluu harmaavesipuhdistamoihin, joiden toimivuuden testaukseen ei ole olemassa CE-testausstandardia eikä CE-merkintää tarvita.

Puhdistamon toimivuus

Toistaiseksi Suomen ympäristökeskuksen tiedossa ei ole puolueettomien tahojen tekemiä tutkimus- ja seurantatuloksia Sauna-Seppo-puhdistamon toimivuudesta tavanomaisissa käyttökohteissa.

Pätevän suunnittelijan tehtävänä on valita kohteen jätevedenkäsittelyyn soveltuva menetelmä. Jätevesijärjestelmän suunnittelussa ja valinnassa kannattaa käyttää ammattitaitoista suunnittelijaa.

Puhdistamon toimivuuden edellytyksenä on, että puhdistamo on asennettu oikein, ja sitä käytetään ja huolletaan valmistajan ohjeiden mukaan. Yksittäisen käyttökohteen puhdistustulos riippuu aina paikallisista olosuhteista, kuten jäteveden määrästä, laadusta ja lämpötilasta, sekä niiden vaihteluista.

Jätevesien käsittelyn periaatteet ja vaiheet

Puhdistamo Sauna-Seppo toimii jatkuvalla virtaamalla.

Sauna-Seppo_poikkileikkaus
Sauna-Seppo, poikkileikkaus © Pipelife

Jätevesien käsittelyjärjestelmään kuuluvat seuraavat osat:

 • Jätevesien johtaminen suurempaan säiliöön
 • Jäteveden kulkeutuminen alakautta suodatinmassan läpi
 • Käsitellyn jäteveden johtuminen purkuputkeen

Sauna-Seppoon ei tule johtaa käymälävesiä.  Puhdistusprosessi perustuu suodatinmassaan, jonka lävitse vesi johdetaan painovoiman avulla. Laitteisto koostuu sylinterimäisestä säiliöstä, jonka sisällä on suodatinmassalla täytetty lieriö, jonka läpi vesi johtuu alhaalta ylös. Käytetyn suodatinmassan voi käyttää lannoitteena sellaisenaan tai kompostoida puutarhajätteen kanssa. Myös tulo-osaan kertyneet rasvat ja kiintoaineet voi kompostoida.

Jäteveden kiintoaine jää puhdistimeen ja suodatinmassa poistaa vedestä fosforia ja bakteereja. Puhdistettu vesi johdetaan maastoon.

Tietoa puhdistamon rakenteesta ja asennuksesta

Voidaan asettaa maan pinnalle rakennusten alle tai seinustalle tai upottaa osittain maahan. Puhdistamo voidaan myös asentaa kellariin. Puhdistamo on asennettava laitetoimittajan ja suunnittelijan ohjeiden, piirustusten ja työselitysten mukaisesti.

 • Puhdistamon mitoitusvirtaama on 300 l/vrk (maksimi 50 l/h).
 • Puhdistamon mitat ovat 600 mm x 688 mm
 • tuloyhde 75mm, 507 mm pohjasta
 • poistoyhde 110/75 mm, 380 mm pohjasta
 • Puhdistamo ei tarvitse tarvitsee sähköliitäntää
 • Puhdistamossa ei ole ohjauskeskusta.
 • Puhdistamo voidaan varustaa erikseen myytävällä eristeellä joka mahdollistaa myös talvikäytön maahan upotetussa asennuksessa. Kesäkäytössä puhdistamo ei tarvitse lämmöneristystä.

Tietoa puhdistamon käytöstä ja huollosta

 • Puhdistamon hyvän toiminnan edellytyksenä on säännöllinen seuranta. Puhdistamon toimintaa tulee tarkkailla säännöllisesti esimerkiksi kerran viikossa katsomalla säiliöiden sisään. Poikkeavan toiminnan (mm. hajun, värin, äänen, virtausten) syyt tulee selvittää ja virhetoiminta korjata.
 • Suodatinkaivo tyhjennetään käyttökauden lopussa jos sitä ei ole varusteltu talvikäyttöön.
 • Suodatinmassa on vaihdettava kerran vuodessa. Suodatinmassaa myydään 18kg säkeissä ja yksi säkki riittää yhteen vaihtoon. Puhdistamon käyttäjän tulee huolehtia suodatinmassan vaihtamisesta.
 • Käytetty suodatinmassa, sekä tulo-osaan kertyvä rasva ja kiintoaine, tyhjennetään syksyllä ja käytetään maanparannusaineena kompostoituna tai sellaisenaan.
Julkaistu 12.9.2013 klo 12.41, päivitetty 15.2.2019 klo 13.12