Alla olevassa taulukossa esitellään harmaiden vesien laitepuhdistamoita riippumatta siitä, millaisia tuloksia niillä on tutkimuksissa saatu. Kaikkien puhdistamoiden osalta puhdistustuloksen arviointi ei tutkimusten puutteessa vielä ole mahdollista. Useilla puhdistamovalmistajilla on valikoimassaan myös harmaavesisuodattimia, joten kannattaa tutustua myös kaikkien jätevesien käsittelyyn tarkoitettuihin pienpuhdistamoihin:
Laitepuhdistamoja kaikille jätevesille
Puhdistamot ovat tyypillisesti biosuodattimia tai perustuvat muuhun biofilmitekniikkaan. Taulukossa tehdään suuntaa antava jaottelu siitä, soveltuvatko laitteet vähäisempien, esim. saunan pesuvesien käsittelyyn, vapaa-ajan asunnon harmaiden jätevesien käsittelyyn vai esim. vakituisen asuintalon kaikkien harmaiden jätevesien käsittelyyn. Soveltuvuus on aina tapauskohtaista ja sopivan puhdistamon valinnassa kannattaa käyttää suunnittelijaa.
Harmaan jäteveden laitepuhdistamot eivät tarvitse CE-merkintää.
Suomessa markkinoilla olevia laite- eli pienpuhdistamoja harmaille jätevesille
Toimivuus, käyttö ja huolto
Pienpuhdistamon puhdistustulokseen vaikuttaa monta eri tekijää ja hyväkin puhdistamo voi toimia huonosti, jos se asennetaan tai sitä käytetään väärin. Puhdistamon valinnassa kannattaakin kiinnittää erityistä huomiota siihen, miten puhdistamon käyttö, hoito ja toimivuuden seuranta voidaan järjestää.
Puhdistustulos kiinteistöllä riippuu aina paikallisista olosuhteista kuten jäteveden määrästä, laadusta ja lämpötilasta sekä niiden vaihteluista. Esitellyt tutkimustulokset on saavutettu tutkimuskohteessa tutkimusaikana vallinneissa olosuhteissa. Suomen ympäristökeskus ei ota kantaa puhdistamoiden toimivuuteen yksittäisissä kohteissa.
Kaikki sivustolla esitetyt tutkimukset on koottu tutkimussivulle:
Käsittelyjärjestelmien toimivuus ja tutkimus