Asbestipitoiset materiaalit eivät aiheuta vaaraa kiinteistön normaalissa käytössä. Asbesti muuttuu ongelmaksi vasta, kun se poistetaan käytöstä tai kun asbestipitoisten rakenteiden kunto huonontuu. Käytöstä poistettaessa kaikki asbestilaadut luokitellaan ongelmajätteiksi.
Asbestia käytettiin aikoinaan lukuisissa rakennusmateriaaleissa.
Näitä ovat:
- ruiskutetut eristeet: katot, ilmanvaihtokanavat
- lämmöneristemassat: putket, kattilat, varaajat
- asbestisementtituotteet: seinä- ja kattolevyt, vesi- ja viemäriputket, ilmanvaihtokanavat
- lattiamateriaalit: vinyyliasbestilaatat, joustovinyylimatot, magnesiamassalattiat
- bitumituotteet: liimat, huopakatteet, vedeneristysaineet, bitumimaalit
- tasoitteet, julkisivumaalit, laattojen kiinnityslaastit ja asbestipahvit
Asbestikartoitus on ammattilaisen työtä
Ruiskutettuja eristemassoja lukuun ottamatta asbestin tunnistaminen paljain silmin on vaikeaa. Laboratoriossa tehtävä materiaalianalyysi antaa tarvittaessa varmuuden pitoisuuksista.
Jos asbestia löydetään, mutta sitä ei välittömästi poisteta, on asbestin sijaintipaikat merkittävä asianmukaisesti. Sijaintitieto on tärkeä tulevia huolto- ja korjaustöitä suunniteltaessa.
Rakennuttajan ja kiinteistön omistajan vastuu
Jos rakennus on valmistunut ennen vuotta 1994, ja siihen suunnitellaan rakenteisiin kohdistuvia purku- tai korjaustöitä, on kiinteistön omistajan tai rakennushankkeeseen ryhtyvän huolehdittava, että rakennuksessa on tehty asbestikartoitus. Asbestia sisältävien rakennusosien purku- ja korjaustyöt ovat luvanvaraisia, joita saavat tehdä vain siihen pätevöityneet yritykset.
Asbestin haittavaikutukset
Asbestipurkutöitä tekevät työntekijät ilmoitetaan ammatissaan syöpävaarallisille aineille altistuvien rekisteriin eli ASA-rekisteriin.
Asbestimateriaaleja käsiteltäessä ilmaan leviää hienopölyä ja ohuita asbestikuituja, jotka kulkeutuvat hengityksen mukana keuhkoihin ja kerääntyvät sinne. Pitkäaikainen runsas altistuminen voi aiheuttaa keuhkosyöpää, keuhkopussin tai vatsakalvon syöpää, asbestoosia ja keuhkopussin sairauksia.
Altistuksen kannalta haitallisimpia materiaaleja ovat ruiskutus- ja eristemassat. Kun niiden kunto heikkenee, niistä vapautuu ilmaan asbestikuituja. Pölyaltistukselta ja vakavilta haitoilta voi välttyä noudattamalla annettuja asbestityöohjeita sekä korjausrakentamisessa että kiinteistön huoltotöissä.
Lisätietoa asbestipurkutyön tekemisestä ja jätteen käsittelystä löytyy mm. Rakennustieto Oy:n RATU- ja RT-kortistoista.