Hyppää sisältöön

Ilmanvaihtojärjestelmän tasapainotus

Huonosti toimivan ilmanvaihdon taustalla ovat liian suuret tai pienet ilmavirrat. Ilmanvaihdon tasapainotus on tärkeä osa sisäilmaston ja energiatalouden parantamista.

Tarkoituksenmukaiset sisäilmaolosuhteet syntyvät, kun ilmanvaihdon tilakohtaiset ilmavirrat vastaavat tilojen käytön vaatimuksia. Tasapainotettu ilmanvaihto auttaa pitämään rakennuksen painesuhteet tasapainossa. Näin voidaan osittain vähentää epämiellyttävien hajujen leviämistä huoneistosta toiseen. Samalla pienennetään äänihaittoja sellaisissa tiloissa, joissa ilmavirrat ovat liian suuret.

Energiansäästöä mukavuudesta tinkimättä

Liian tehokas ilmanvaihto tuhlaa energiaa. Ylimääräisen energialaskun lisäksi liika ilmanvaihto voi huonontaa sisäilmastoa. Se ilmenee useimmiten vetoisuutena kylminä vuodenaikoina.

Tilan tarvitsema ilmavirta esitetään rakennuksen ilmanvaihtosuunnitelmissa. Ilmavirrat asunnoissa on yleensä valittu rakennushetkellä voimassa olleiden rakentamismääräysten mukaan. On tärkeää ottaa huomioon, että ilmavirrat tulee saavuttaa silloin, kun tilat ovat aktiivisessa käytössä.

Tasapainotus säätää virtaukset

Koneellinen poisto on asuinkerrostalojen pääasiallinen ilmanvaihtojärjestelmä. Vanhemmissa asuinkerrostaloissa poistoilma kulkee yleensä kivirakenteisessa yhteiskanavassa, eikä kanavistossa ole säätöpeltejä. Silloin tasapainotus on tehtävä ainoastaan poistoilmaventtiileitä säätämällä. Suunnittelijan laskemat venttiilien esisäätöarvot nopeuttavat työtä. Myös korvausilman saanti on varmistettava ennen säätötyön aloittamista.

Paras tulos säätötyölle saadaan täydellä ilmavirralla, sillä suurten ilmavirtojen mittaustarkkuus on parempi ja ulkoisten häiriöiden vaikutus pienempi.

Julkaistu 30.6.2016 klo 10.33, päivitetty 18.1.2016 klo 15.05