Mitä tarkoittaa hyvä sisäilma?

Hyvä sisäilma on hajutonta, eikä siinä ole terveydelle haitallisia epäpuhtauksia. Huonon sisäilman vuoksi voi sairastua. Jotkut sisäilman epäpuhtaudet, kuten tupakansavu ja ulkoilman pienhiukkaset, lisäävät riskiä sairastua sydän- ja verenkiertoelimien ja hengityselinsairauksiin. Tupakansavu, radon, asbesti ja eräät pienhiukkaset lisäävät keuhkosyövän riskiä.

Allerginen nuha ja homepölykeuhko ovat kliinisesti havaittavia sairauksia, jotka voivat johtua ilmassa olevista homeista. Tutkimuksissa on havaittu, että rakennusten kosteusvauriot aiheuttavat useita erilaisia terveyshaittoja, mutta haittojen syntymekanismia ei vielä täysin tunneta.

Haju paljastaa huonon sisäilman

Huonon sisäilman havaitseminen ei aina ole helppoa. Poikkeavat hajut havaitaan parhaiten, kun haistellaan rakennuksen ilmaa rakennukseen tullessa. Maakellarin, ”vanhan talon”, kemikaalien, viemärin tai pakokaasujen hajut sekä ilman tunkkaisuus kertovat rakenteissa tai tekniikassa olevista ongelmista. Myös liian korkea (yli 22 - 23 asteen) lämpötila heikentää sisäilman laatua, ja ilma tuntuu kuivalta ja ummehtuneelta.

Oireilu kertoo ongelmista

Monet sisäilman epäpuhtaudet havaitaan vasta, kun niistä saa oireita. Tyypillisiä oireita ovat nuha, nenän tukkoisuus, ihon, silmien tai limakalvojen ärsytys, kurkun käheys, päänsärky, väsymys ja lievä kuume. Nämä sinänsä tavalliset oireet voivat johtua sisäilmasta, jos ne esiintyvät vain tietyssä rakennuksessa. Usein oireet kehittyvät tunnin-parin kuluessa rakennukseen tulosta ja lieventyvät, kun rakennuksesta poistutaan.

Ilmanvaihto tärkeää

Hyvä sisäilma saadaan aikaan estämällä haitalliset päästöt ja huolehtimalla riittävästä ilmanvaihdosta. Rakentaessa ja remontoidessa kannattaa käyttää vähäpäästöisiä M1-luokan tuotteita.

Hyvä ilmanvaihto poistaa sellaisetkin epäpuhtaudet, joiden lähteitä ei voida välttää. Nämä epäpuhtaudet johtuvat ihmisen omasta aineenvaihdunnasta, rakennusmateriaaleista tai rakennuksessa olevista koneista ja laitteista. Keskeisin ilmanvaihtoa vaativa epäpuhtaus on yleensä asumisesta aiheutuva kosteus.

Julkaistu 30.6.2016 klo 10.32, päivitetty 18.1.2016 klo 14.55