Pinnoitus vai viemärien vaihto?

Ennen putkiremontin menetelmien valintaa on putkiston kunto selvitettävä luotettavasti. Putkiston kuntotutkimuksissa käytetään röntgen- ja ultraäänikuvauksia sekä kuvataan putkien kuntoa putken sisään sujutetun videokameran avulla.

Kun rakennuksen sisäpuoliset viemärit ovat tulleet elinkaarensa päähän, on ainakin kaksi korjausvaihtoehtoa. Perinteisessä menetelmässä putket vaihdetaan uusiin. Pinnoitusmenetelmässä putken sisään harjataan tai ruiskutetaan epoksimassaa, joka kovettuu tiiviiksi, saumattomaksi 1-3 milliä paksuksi kalvoksi vanhan putken pintaan. Tämän menetelmän etuna on työn nopeus sekä perinteistä menetelmää vähäisemmät rakennustyöt. Pinnoitusmenettelyllä tehtävän viemärisaneerauksen aikana huoneistoissa voi muuten asua, mutta viemäriä ei saa käyttää.

Viemärin läpivienti välipohjasta
© Pentti Hokkanen

Pinnoitus vaatii ehjät putket

Pinnoitus ei yleensä sovellu sellaisissa tapauksissa, jossa putket ovat pahasti syöpyneet ja halkeilleet. Pinnoitusmenetelmää käytettäessä viemärit puhdistetaan ja kuivataan ennen pinnoitusta. Toimenpide on niin kovakourainen, että huonokuntoiset putket saattavat rikkoutua puhdistuksen aikana. Tällaisissa tapauksissa viemärit on uusittava.

Viemärien uusiminen vaatii rakenteiden rikkomista

Kun viemärit uusitaan täysin, tarkoittaa se yleensä myös vesieristeiden ainakin osittaista uusimista. Käytännössä vanhoissa taloissa uusitaan koko kylpyhuone kalusteineen. Haasteelliseksi työ tulee niissä huoneistoissa, joissa on hiljattain tehty kylpyhuonesaneeraus, ja joita ei siksi tarvitsisi uusia.

Jatkoaikaa viemäreille

Pinnoitusmenetelmällä saadaan viemäreille lisää elinaikaa 20-30 vuotta. Uudet viemäriputket kestävät parhaimmillaan jopa 50-60 vuotta. Parhaiten pinnoitus soveltuu käytettäväksi silloin, kun putket ovat ehjät eikä rakennusteknistä korjaustarvetta ole. Jos kylpyhuoneet on muutenkin korjattava, on viemärienkin uusiminen tällöin perusteltua.

Julkaistu 30.6.2016 klo 10.21, päivitetty 15.1.2016 klo 15.22