Ilmanvaihto kuntoon

Asuinkerrostalojen yleisin ilmanvaihtojärjestelmä on koneellinen poistoilmanvaihto. Ilmaa poistetaan huoneistojen kylpyhuoneista ja keittiöistä. Korvausilma tulee huoneistoihin joko ulkoseinissä tai ikkunanpuitteissa olevista korvausilmaventtiileistä, ikkunoiden raoista tai pahimmassa tapauksessa postiluukusta.

Ilmanvaihtojärjestelmässä on useita osia. Vika järjestelmässä aiheuttaa häiriöitä ilmanvaihdossa. Kuntoarvio ja asukaskysely kertovat helpoimmin ilmanvaihdon korjaustarpeen ja sen lähtötiedot.

Ilmanvaihtokone ja -kanavisto

Poistoilmapuhallin sijaitsee yleensä vesikatolla tai ullakolla olevassa poistoilmakammiossa. Koneessa mahdollisesti vikaantuvia osia ovat moottori ja puhallinosa. Sähkömoottorien tekninen käyttöikä on parkymmentä vuotta, puhallinosan käyttöikä on huomattavasti pidempi. Molempien osalta vikatilanne on helppo huomata, ja varaosien saanti sekä vaihtotyö ovat helppoja.

Kanavisto on usein rakenneaineinen hormi, johon ei yleensä kohdistu varsinaista korjaustarvetta. Asuinrakennusten ilmanvaihtokanavat suositellaan nuohottavaksi kymmenen vuoden välein. Samalla varmistetaan kanavien tiiviys.

Kanaviston uusimista voidaan harkita putkiremontin yhteydessä. Silloin rakenneaineiset hormit voidaan ehkä purkaa ja rakentaa tilalle uusi sinkitystä teräsputkesta valmistettu kanavisto. Joissain tapauksissa vanhoja hormeja voidaan myös putkittaa uudelleen.

Painovoimaisen ilmanvaihdon muuttaminen koneelliseksi voidaan tehdä erillisenä työnä tai putkiremontin yhteydessä.

Korvausilmaventtiilit

Korvausilman saanti on yleisimpiä ongelmia koneellisen poiston järjestelmissä. Koska korvausilmaventtiilit sijaitsevat ulkoseinissä tai ikkunanpuitteissa, on niiden vaihto- tai asennustyö järkevää suorittaa näihin rakennusosiin kohdistuvien korjaustoimenpiteiden yhteydessä.

Ilmanvaihtojärjestelmiin kohdistuvien töiden suunnittelussa ja toteutuksessa on varmistuttava, että ilmanvaihdon huoneistokohtaiset ilmavirrat ovat myös töiden valmistumisen jälkeen suunnitelmien mukaiset.

Julkaistu 30.6.2016 klo 10.21, päivitetty 23.10.2015 klo 15.37