Avainhallinta tuo asumisturvaa

Kaikki ulko-ovet pitää varustaa asianmukaisilla lukoilla. Paraskaan lukko ei kuitenkaan auta, jos avaimia säilytetään huolimattomasti. Asunnon avaimiin tai avaimenperään ei koskaan pidä laittaa nimeä, osoitetta tai puhelinnumeroa.

Hyvään avainhallintaan kuuluvat ajantasainen tieto avainkopioiden lukumäärästä. Lisäksi tulee olla tieto avainten sijainnista, avainten lisätilauksista, lukkojen sarjoituksista, yleisavainten hallinnoinnista sekä esimerkiksi sähköisistä erikoisratkaisuista.

Avaintieto tallessa rekisterissä

Suomessa yleisimmin käytetyt Abloy-lukkojen avainten arkistointi ja valmistajan hallinnointi kestää 25 vuotta tyypin markkinoille tulosta. Sen jälkeen tyyppi siirtyy ns. passiiviarkistoon, eivätkä esimerkiksi sarjamuutokset tai uusien avainten tekeminen ole mahdollisia. Vanhoista avaimista on toki mahdollista edelleen tehdä kopioita.

Uusia avainhallintajärjestelmiä ja niiden rekistereitä ylläpitävät isännöitsijät, huoltoliikkeet ja lukkoliikkeet. Uusien järjestelmien avainrekisterin ansiosta asunnonostajan on mahdollista saada selville tehtyjen kopioiden lukumäärä, jolloin uudelleensarjoitus ei ole tarpeen.

Jos luotettavaa rekisteriä ei ole, kannattaa lukot sarjoittaa uudelleen. Vakuutusyhtiöt antavat yhtiökohtaisia alennuksia, kun lukitus täyttää tietyt vaatimukset.

Murtautuminen hankalaksi

Lukituksen tavoitteena on tehdä murtautuminen mahdollisimman hankalaksi. Siksi ulko-ovissa kannattaa olla takalukittava käyttölukko. Takalukittua lukkoa ei saa avatuksi varkaiden yleisesti käyttämillä menetelmillä. Paloturvallisuuden vuoksi lukon tulee sallia poispääsy ilman avainta.

Turvallisuuden kannalta tehokkainta on asennuttaa käyttölukon lisäksi varmuuslukko. Takalukitus ja varmuuslukko yhdessä antavat kerrostaloasujalle erinomaisen murtosuojan. Lukitusturvaa voi täydentää rakoraudoilla, murtosuojatapeilla, ovisilmällä ja varmuusketjulla.

Lukitusjärjestelmä ajan tasalle

Jos kiinteistön lukitusjärjestelmä on päässyt vanhaksi, ja kulkemiseen tarvitaan lukuisia avaimia, saattaa olla järkevää uusia koko lukitus esimerkiksi ennen putkiremonttia. Näin kaikkiin tiloihin pääsee yhdellä avaimella.

Pääoven lisäksi pitää muistaa suojata myös asunnon muut ovet ja maanrajassa olevat ikkunat. Pyöräsuojissa, pesutuvissa jne. voidaan käyttää elektronisia järjestelmiä, joiden kulkurekisteriin jää tieto avaimen käytöstä.

Julkaistu 30.6.2016 klo 10.20, päivitetty 23.10.2015 klo 15.28