Talosaunan saneeraus

Talosaunan saneeraus
© Pentti Hokkanen

Talosaunan vedeneristykselle, ilmanvaihdolle tai muulle tekniikalle ei rakentamismääräyksissä aseteta erikoisvaatimuksia. Kerrostalojen talosaunat ovat yleensä osoittautuneet ongelmattomiksi.

Talosaunat sijaitsevat usein kellarissa, joten niiden vedeneristykseen ja lämmöneristykseen maanvaraista seinää vasten on kiinnitettävä huomiota. Vanhoissa rakenteissa ei välttämättä ole vedeneristettä, eikä se aina ole teknisesti edes tarpeen. Toisaalta voimassa oleva rakentamismääräyskokoelma edellyttää käytettäväksi vedeneristettä ja tiloja peruskorjattaessa se tulee asentaa.

Osaava suunnittelija valitsee oikeat ratkaisut

Pintamateriaalit tulee valita rasitustilanne huomioon ottaen. VTT:n tutkimuksen mukaan talosaunoissa on tehtävä täydellinen peruskorjaus 30 vuoden välein. Löylyhuoneet ja pukuhuoneet on remontoitava 10-15 vuoden välein ja lauteet uusittava 3-5 vuoden välein.

Muuten talosaunan teknisissä ratkaisuissa ja työssä noudatetaan samoja, hyviä rakennustapoja kuin märkätilasaneerauksessa muutoinkin. Ilmanvaihtoon ja tilojen puhdistettavuuteen kannattaa kiinnittää erikoishuomiota.

Talosaunan korjaussuunnitelmaan kuuluvat ainakin seuraavat asiat:

  • Purettavat kalusteet ja pintamateriaalit sekä purkupölyn hallintatoimenpiteet.
  • Tilan työnaikaisen suojaus ympäröivistä tiloista. Lattian suojaus.
  • Vedeneristystyössä käytettävät materiaalit tuotenimineen.
  • Vedeneristeen liitoskohdan toteutustapa kynnyksen, lattiakaivon ja putkiläpivientien kohdalla.
  • Pintarakenteiden materiaalit tuotenimineen ja värikoodeineen.
  • Vesipisteiden suojaetäisyydet sähköpistorasioihin.
Julkaistu 30.6.2016 klo 10.24, päivitetty 15.1.2016 klo 10.47