1960-luvun kerrostalon märkätilan saneeraus

Märkätilojen seinät 1960–luvun kerrostalossa ovat tyypillisesti kivirakenteisia. Suurin osa on rakennettu betonista, mutta osa rakenteista on myös huokoista ja kosteutta keräävää siporexia.

Tuon ajan peruskylpyhuoneessa on tavallisesti amme ja sen vierustalla seinällä kolme laattariviä. Vedeneristystä ei yleensä ole.

Asiantuntija arvioi korjaustarpeen

Yleisesti käytetyssä lattiarakenteessa on alinna kantava betonilaatta, jonka päällä on bitumisively tai -kermi. Pintalaatta on tyypillisesti paksuudeltaan noin 60 mm, eikä sitä ole käsitelty vedeneristeellä. Valurautakaivo johtaa veden pois, ja viemäriputket sijaitsevat kantavassa laatassa.

Valurautakaivon yläpuolella on usein käytetty kuparista korotusrengasta, jonka päätehtävänä on ollut toimia valumuottina, eikä siis vesitiiviinä lattiakaivon osana.

Kun määritellään märkätilan korjaustarvetta, on otettava huomioon, että pintalaatassa ei todennäköisesti ole vedeneristettä. Silloin sen kosteutta mitattaessa saadaan korkeita arvoja. Arvot eivät kuitenkaan välttämättä ole huolestuttavia. Asiantuntija arvioi todellisen tilanteen ja toimenpiteet.

Suihkutila vaatii hyvän vedeneristyksen

Ammeen poistaminen ja suihkutilan rakentaminen edellyttävät rakenteilta huomattavasti alkuperäistä parempaa vedeneristystä. Ongelmapaikkana saattaa olla pintalaatan liittyminen seinään. Samoin lattiakaivoratkaisu on tehtävä tapauskohtaisesti. Kaivon paikkaa vaihdettaessa saatetaan joutua kovertamaan pintalaattaa.

Nykyisten määräysten mukaan märkätilan lattiapäällysteen ja seinäpinnoitteen on toimittava vedeneristyksenä. Vaihtoehtona on lattian päällysteen alle ja seinään pinnoitteen taakse tehtävä erillinen vedeneristys.

Purku aina ensin

Korjaus lähtee aina purkamisesta, jonka jälkeen mitataan rakenteen kosteuspitoisuus. Tarvittaessa rakenne kuivatetaan sekä tarkistetaan suunnitelmat vastaamaan todellista rakennetta ja tilannetta.

Lattian kaltevuuden eli kaadon tulee olla vähintään 1:100. Märkätila suositellaan varustettavaksi lämmitysjärjestelmään liitettävällä ja erikseen käytettävissä olevalla lattialämmityksellä. Esteettömyysvaatimukset rajoittavat kynnyskorkeutta.

Suihkukaappi tai -seinämä estää roiskeet

Suihkutiloissa suositellaan käytettäväksi suihkukaappia tai -seinämää, jotka rajoittavat veden roiskumista seinään ja lattialle. Vesijohdot tulisi sijoittaa näkyville tai koteloon, josta vesi vuodon sattuessa ohjataan vuotokupin avulla sopivaan kohtaan vuodon havaitsemiseksi. Putkien tulee olla helposti tarkistettavissa ja korjattavissa.

Märkätilaremontti haittaa aina asumista. Jos asunnossa asutaan remontin aikana voidaan ehkä talosaunaa käyttää peseytymiseen tai vaihtoehtoisesti pystyttää talon pihalle märkätilakontti.

Julkaistu 30.6.2016 klo 10.23, päivitetty 15.1.2016 klo 10.16