Vesikatto vaatii huoltoa

Vesikatto vaatii säännöllistä huoltoa ja tarkkailua. Vesikattoa eniten kuluttava aika on syksystä kevääseen ja vuodot paljastuvat useimmiten syyssateiden ja talven loskakelien aikaan.

Kaikki katot on syytä puhdistaa säännöllisesti. Samalla tarkistetaan lumiesteiden ja muiden kattovarusteiden kunto ja vesikourujen kaatosuunta ja kiinnitykset. Syöksytorvien kautta valuvat vedet johdetaan pois rakennuksen vierestä sadevesiverkostoon, avo-ohjaan tai vähintään kolmen metrin etäisyydelle rakennuksesta maastoon.

Vuoto kertoo korjaustarpeen

Jäätyessään vesi vaurioittaa kattoa. Siksi on varmistettava, että kattokaivot vetävät eikä lammikoita pääse syntymään. Jos katolla on tehty lumitöitä talvella, on mahdollista, että vesikate on vaurioitunut.

Vesikaton korjaustarpeesta kertoo yleensä vuoto. Vesivuoto voi olla paikallinen, jolloin pienehkö korjaus kaivon ympärillä riittää. Reiät voi ehkä paikallistaa katsomalla katetta kirkkaalla säällä ullakolta.

Pitkäaikainen vuoto aiheuttaa aina valumajälkiä. Aluskate kerää vedet ja valuttaa ne räystään tuntumaan, joten vuotokohtien paikallistaminen voi olla hankalaa.

Lämmöneriste avuksi

Lumen sulamista ja veden jäätymistä räystäällä voidaan ehkäistä. Keinoina ovat yläpohjan riittävä lämmöneriste, ilmatiiviys sekä tuuletusväli vesikaton ja yläpohjan lämmöneristeen välissä. Ongelmien ilmetessä asiantuntija selvittää korjaustarpeen ja määrittelee sen perusteella tarvittavat toimenpiteet.

Ei ruostetta peltiin

Peltikatto ei saa päästä ruostumaan, vaan se on maalattava riittävän usein. Huoltomaalauksessa on tärkeää puhdistaa pinnat huolellisesti ja valita oikea pinnoite.

Saumattujen peltikattojen korjaaminen ja uusiminen on teetettävä ammattipeltisepällä. Profiilipeltikatteilla vuotoja aiheuttavat joskus löystyneet kiinnikkeet, kuten kateruuvit ja ”kumiprikkanaulat”. Tällöin vanhat kiinnikkeet joudutaan vaihtamaan uusiin tai kiristämään vanhoja.

Korjaus kattomateriaalin mukaan

Muovipinnoitetut peltikatot voidaan huoltomaalata. Jos pinnoite on irti laajalta alueelta, suositellaan kuitenkin koko katemateriaalin vaihtoa uuteen.

Bitumihuopakate on useimmiten ’tasakate’, jossa sadevesi poistuu kattokaivojen kautta. Käytetty tasarakeinen kiviaineskerros suojaa usein huopaa, mutta haurastunut huopakate on uusittava ajoittain.

Tiilikaton rikkoutuneiden tiilten vaihtaminen ei ole kovinkaan vaikeaa. Kattotiiliä vaihdettaessa kannattaa tarkistaa silmämääräisesti aluskatteen ja alapuolisten puurakenteiden kunto.

Kattotöissä tulee erityisesti huolehtia työturvallisuudesta. Varsinaiset katon korjaus- ja huoltotyöt kuuluvat alan ammattilaisille.

Julkaistu 30.6.2016 klo 10.17, päivitetty 18.1.2016 klo 12.37