Sovituskorjaukset

Tiivistämisen lisäksi ikkunan kunto saattaa edellyttää perusteellisempia sovituskorjauksia, jotka tulisi tehdä ennen varsinaiseen tiivistystyöhön ryhtymistä. Tiivisteille olisi hyvä jäädä 3-4 mm väljyysvarat karmin ja puitteen väliin. Kieroutuneista puitteista, heikkorakenteisista saranoista tai puutteellisista lukituksista johtuen välysvaran paksuus voi kuitenkin vaihdella suuresti ja vaikuttaa siten tiiviyteen.

Saranoiden osalta mahdollisia sovituskorjauksia ovat

  • saranoiden vääntäminen alkuperäiseen asentoon,
  • kulutusrenkaiden (aluslevy) lisääminen,
  • saranoiden kiinnitysruuvien kiristäminen,
  • saranoiden upottaminen tai aluslevyn asentaminen ja
  • lukkojen vastarautojen siirto.

 

Tappisaranoissa riittää väljyysvarojen korjaukseen usein ylimmän saranan kiinnitysruuvauksen lisääminen tai avaaminen puolella kierroksella.

On myös tärkeää huolehtia myös lukkojen ja salpojen mahdollisten vikojen korjaamisesta ja käyttösovituksista. Tarvittaessa epätasaiset väljyysvarat voidaan korjata myös höyläämällä puitteet.

Puitteen ja karmin tiiviys

Sovituksen lisäksi saattaa olla tarpeellista tiivistää myös ikkuna- ovirakenteiden puitteet tai karmit. Lasit voivat helistä ja olla irti puitteista sekä lasituskittauksista, jolloin ilmalle, sadevedelle tai ikkunanpesuvedelle muodostuu vuotoreittejä. Myös puitteen ja erityisesti karmien kulmat ja liitoskohdat ovat usein tiiviydeltään heikkoja.                                                                                        

Puitteet ja karmi

 

Karmiin voidaan asentaa koko karmin syvyinen ikkunaliuku, jonka avulla estetään saranoiden vääntymistä ja vähennetään avaamis- ja sulkemisvoiman tarvetta. Liuku ehkäisee myös ulkoikkunan aiheuttamia maalivaurioita karmin alakappaleeseen (katso kuva). Viimeisenä huoltotoimenpiteenä voidellaan kaikki saranat, lukitukset ja aukipitolaitteet voiteluöljyllä.

Puupinta

 

 

Mikäli puupinnat eivät ole maalattuja, on syytä olla erityisen tarkkana, sillä useita massalaatuja ei voi asentaa suoraan paljaalle puulle. Pinnat on syytä maalata heti sovitustöiden jälkeen, jotta höylätyt ja muuten paljaat puupinnat eivät pääse kostumaan.

Julkaistu 30.6.2016 klo 10.19, päivitetty 16.11.2016 klo 17.47