Esteettömyys

Esteettömyys

 

 

 

 

 

 

 

 


Maamme väestön ikääntymiskehitys on tällä hetkellä voimakkainta Euroopassa. Sodan jälkeen syntyneiden "suurten ikäluokkien" siirtyminen eläkkeelle nostaa Suomen vanhushuoltosuhteen (60 vuotta täyttäneiden suhde työikäisiin eli 20-59 vuotiaisiin) tämän vuosikymmenen puolivälissä Euroopan korkeimmaksi.

Tavoitteena on, että vanhusväestö voisi asua mahdollisimman pitkään omassa asunnossaan. Tämä asettaa isoja haasteita rakennuskantamme esteettömyydelle. Eniten tehtävää liittyy olemassa olevaan rakennuskantaan, jossa hissittömyys, tasoerot ja muut esteellisyyttä aiheuttavat tekijät ovat hyvin yleisiä.

Esteetön ympäristö ei ole vain liikkumisesteisten ja ikääntyneiden etu, vaan siitä hyötyvät kaikki. On selvää, että esteettömyys näkyy jatkossa entistä voimakkaammin myös kiinteistöjen arvossa ja asuntojen hinnoissa. Siksi kiinteistön esteettömyyden parantaminen, etenkin muun remontin yhteydessä on järkevä investointi tulevaisuuteen.

Osion kirjoittamiseen ovat osallistuneet tekniikan lisensiaatti, arkkitehti Kirsti Pesola, Helsingin kaupungin hissiasiamies Erkki Holappa, ylitarkastaja Heikki Viitala sekä toimittaja Sampsa Heilä.

Julkaistu 28.5.2019 klo 9.55, päivitetty 28.5.2019 klo 9.55