Ilmalämpöpumpulla lämpö talteen

Ilmanvaihdon kautta asunnosta poistuva ilma on lämmintä. Koneellisessa ilmanvaihdossa poistoilman lämpö voidaan ottaa talteen ilmalämpöpumpulla, jolloin voidaan säästää lämmityskuluissa.

Poistoilmalämpöpumpulla voidaan hoitaa melkein koko talon lämmitystarve. Järjestelmä soveltuu myös sisäilman viilentämiseen.

Poistoilmalämpöpumppu voidaan liittää vanhaan ilmanvaihtojärjestelmään. Silloin se korvaa vanhat ilmanvaihtokoneet ja -puhaltimet. Pumpun lämmönlähteenä on talosta koneellisesti poistettava ilma. Ilmanvaihdon on oltava jatkuvaa ja vähintään puolet rakennuksen ilmatilavuudesta on vaihduttava tunnin aikana.

Säästöä syntyy

Lämmön keruu tapahtuu poistoilmalämpöpumpussa höyrystin- tai liuospatterin avulla. Laite ottaa talteen lämpimän ilman energian ja se luovutetaan lauhdutinpatterin avulla rakennuksen lämpimän käyttöveden lämmittämiseen, lämmitysjärjestelmän käyttöön tai tuloilmaan laitteen tekniikasta riippuen.

Poistoilmalämpöpumpulla voidaan säästää noin 40 prosenttia rakennuksen lämmitysenergiasta. Koska lämmönlähteenä on aina noin 21-asteinen sisäilma, tuottaa poistoilmalämpöpumppu lämpöä vuodenajasta ja ulkolämpötilasta riippumatta 2–3 kilowatin vakioteholla. Poistoilmalämpöpumppu poistaa ilmanvaihtolaitteen tavoin ilmaa myös talon kosteista tiloista.

Poistoilmalämpöpumppuun on usein yhdistetty erillinen sähkövastus, jolla voidaan korvata tarvittava lisätehontarve.

Säännöllinen huolto on tärkeää

Poistoilmalämpöpumppua käytettäessä on varmistettava säännöllisesti, että sen suodattimet ovat puhtaat. Ne on uusittava vähintään kerran vuodessa. Jos talossa tehdään pölyisiä korjaustöitä, on suodattimet tarkistettava korjausten jälkeen.

Julkaistu 30.6.2016 klo 10.31, päivitetty 24.11.2016 klo 16.57