Aktiivinen aurinkoenergian talteenotto tapahtuu aurinkokeräimillä, jotka liitetään rakennuksen lämmitysjärjestelmään tai aurinkopaneeleilla, joista saatu sähkö voidaan liittää osaksi kiinteistön sähköverkkoa. Aurinkolämpöä voidaan hyödyntää myös passiivisesti suuntaamalla rakennus ja sen ikkunat oikein jo rakennuksen suunnitteluvaiheessa.
Auringon lämpö talteen
Aurinkolämpöä käytetään lämmitykseen yhdessä jonkin toisen lämmitysmuodon kanssa. Järjestelmää varten tarvitaan aurinkolämpökeräin, jonka mustaa absorptiopintaa aurinko lämmittää. Kuumenneesta absorptiolevystä lämpö siirtyy keräimen sisällä olevissa ohuissa putkissa virtaavaan nesteeseen, josta lämpö siirretään varaajaan. Jos keräin on ympärivuotisessa käytössä, olevissa siirtävänä nesteenä käytetään jäätymätöntä seosta.
© Tiina Hietikko-Hautala
Jos lämmönsiirtonesteenä käytetään esimerkiksi vesi-glykoliseosta, erotetaan aurinkokeräimissä kiertävä neste käyttövedestä ja varaajasta. Erottamiseen käytetään lämmönsiirrintä, joka sijoitetaan varaajan alaosaan. Yleensä lämmönsiirtimenä käytetään kuparikierukkaa.
Aurinkosähkö - kesämökeiltä kaupunkiin
Aurinkosähkö on tuttu kymmenille tuhansille suomalaisille kesämökeiltä, mutta aurinkosähköjärjestelmiä on käytetty jo yli vuosikymmenen ajan hyvällä menestyksellä myös sähköverkon yhteydessä sekä Suomessa että ympäri maailmaa.
Asuinkerrostalon aurinkosähköjärjestelmä liitetään yleiseen sähköverkkoon. Aurinkopaneelien tuottama tasasähkö muunnetaan 230 voltin vaihtosähköksi. Siitä tarvittava osa hyödynnetään itse kiinteistössä, jolloin se korvaa osan ostosähköstä.
Aurinkosähköpaneelit voidaan kiinnittää rakennukseen pinta-asennuksena tai upottaa seinä- tai kattorakenteisiin. Järjestelmä voidaan asentaa joko jälkikäteen tai saneeraushankkeiden ja uudisrakentamisen yhteydessä, jolloin arkkitehti voi suunnitella ne kiinteäksi osaksi rakennusta.