Sähköä käyttävien laitteiden energiatehokkuus

Asuinkerrostaloissa tarvitaan sähköä yhteisten tilojen ja piha-alueiden valaistukseen, talotekniikan laiteisiin, joita ovat esimerkiksi pumput ja puhaltimet, sekä talosaunaan ja pesutuvan laitteisiin, hissiin ja autolämmityspistorasioihin. Lisäksi sähköä käytetään asunnoissa valaistukseen ja sähkölaitteisiin.

Tehokkuutta valaistukseen

Valaistus on tärkeä viihtyvyys- ja turvallisuustekijä. Siksi energiatehokkuutta ei voida käyttää valaistuksen ensisijaisena arviointiperusteena. Kaikkiin käyttökohteisiin löytyy kuitenkin energiatehokkuudeltaan erilaisia ratkaisuja.

Hehkulamput poistuvat markkinoilta vuoteen 2012 mennessä ja niiden tilalle tulee energiatehokkaampia ratkaisuja. Hehkulampuille suunniteltuihin valaisimiin kannattaa vaihtaa energiansäästölamput. Tarjolla on mm. porrasvalokäyttöön suunniteltuja energiansäästölamppuja, jotka syttyvät hehkulamppujen tapaan nopeasti. Energiansäästölamput kannattaa vaihtaa ensin niihin valaisimiin, joita käytetään paljon tai valaisimiin, joihin lamppu on hankala vaihtaa.

Porraskäytäviin liiketunnistimet

Uutta valaisinta hankittaessa kannattaa valita joko pienloistempuilla tai loisteputkilla varustettu valaisin. Nykyaikaiset loistelamppuvalaisimet syttyvät nopeasti ja niiden tuottama valo on tasaista.

Porraskäytävien ja varastotilojen valaistusta uusittaessa kannattaa harkita liiketunnistimella varustettuja valaisimia. Liiketunnistin sytyttää valot, kun se havaitsee liikettä ja sammuu valitun viiveajan jälkeen. Näin valot eivät pala turhaan.

Vertaile kulutusta - käytä oikein

Pumppujen ja puhaltimien sähkönkäytössä on olennaista, että laitteet on mitoitettu oikein ja että ne toimivat optimaalisella toiminta-alueellaan. LVI-laitevalinnat onkin aina syytä varmistaa LVI-suunnittelijan kanssa.

Uusia laitteita hankittaessa on tärkeää, että vältetään ylimitoittamista. Laitteiden energiatehokkuutta on myös syytä vertailla. Markkinoilla on esimerkiksi erittäin energiatehokkaita kiertovesipumppuja.

Talosauna ja pesutupa

Talosaunan energiankulutukseen vaikuttavat laitteiden tehokkuus, saunan lämmöneristys ja käyttötapa. Ylöslämmityksen minimoimiseksi on tehokkaampaa käyttää saunaa pidempiä aikoja kerrallaan kuin lyhyitä aikoja useampana päivänä.

Pesutuvan energiatehokkuus muodostuu laitteiden energiatehokkuudesta. Valmistajan ilmoittama energiatehokkuusluokka antaa suuntaa laitteen energiatehokkuudesta. Energiatehokkuusluvun avulla voidaan laskea vuotuinen energian kulutus, jos tiedetään pesukertojen määrä.

Optimoi kylmävaraston kulutus

Kylmävarastojen käyttö on monessa taloyhtiössä vähäistä. Jos jäähdytettyjä tiloja on useita, niin suurimman säästön saa todennäköisesti järjestämällä kylmätilat uudelleen ja pienentämällä jäähdytettyä tilaa. Kylmätilat on yleensä mainittu yhtiöjärjestyksessä. Niitä ei näin ollen voida kokonaan poistaa ilman yhtiöjärjestyksen muutosta.

On muistettava, että jokainen kylmätilassa käytetty kilowattitunti käytetään kahteen kertaan, koska sähkölaitteen tuoma lämpö pitää poistaa tilasta kylmäkoneen avulla.

Julkaistu 30.6.2016 klo 10.28, päivitetty 26.10.2015 klo 13.19