Mistä voidaan säästää?

Asuinkerrostalossa kuluu energiaa huonetilojen ja veden lämmittämiseen sekä sähkölaitteisiin. Kaikkiin niihin voidaan vaikuttaa ja saada aikaan säästöjä.

Energiatehokkuuden parantamiskeinot voidaan jakaa käyttöteknisiin, vähäistä investointia vaativiin sekä suurempia investointeja vaativiin toimenpiteisiin. Mitä uudempi rakennus on, sen vähemmän voidaan kustannustehokkaasti vaikuttaa rakennuksen fyysisiin ominaisuuksiin sekä tekniikkaan. Vastaavasti rakennuksen käyttöön voidaan vaikuttaa kaikenikäisissä rakennuksissa.

Asukkaiden tavat ja tottumukset tarkastelussa

Kerrostalojen asukkaat eivät välttämättä saa tai osaa etsiä tietoa energian ja veden kulutuksestaan samalla tavalla kuten omakotitaloissa. Lämmitys ja kiinteistösähkö sisältyvät vastikkeeseen tai vuokraan, ja vesimaksu on kiinteä kulutuksesta riippumatta.

Asukkaat saadaan mukaan energian käytön vähentämiseen lisäämällä tietoa kulutuksesta ja sen vaikutuksesta asumiskustannuksiin. Kulutuksesta kannattaa kertoa säännöllisesti, vaikkapa kuukausittain, jolloin asia pysyy mielessä. Samassa yhteydessä voidaan jakaa helppoja säästövinkkejä. Uusien tottumusten omaksuminen vie aikaa, joten tiedottamisen on oltava jatkuvaa.

Merkittäviä säästöjä saadaan usein ilman investointeja. Kun ilmanvaihdon käyntiaikoja muutetaan tarpeenmukaiseksi, voidaan joissain tapauksissa säästää sekä sähköä että lämpöä. Autopistorasioiden, talosaunan ja pihavalojen järkevällä ajastuksella vähennetään kiinteistön sähkön kulutusta.

Hanki energiatehokkaita laitteita -huolla ja käytä niitä oikein

Taloyhtiön uusia laitteita (esimerkiksi kiertovesipumppu, valaisimet) hankittaessa kannattaa vertailla hankintahinnan lisäksi myös energiankulutusta ja laitteen aiheuttamaa energiakustannusta.

On hyvä muistaa, että myös rakenteiden osat vaativat tarkastusta ja huoltoa. Esimerkiksi ikkunoiden tiiveys ja kunto kannattaa tarkistaa määräajoin.

Energiatehokkuutta korjausten yhteydessä

Rakenteita ja ikkunoita joudutaan jossain vaiheessa peruskorjaamaan ja uusimaan. Erityisesti silloin kannattaa panostaa energiatehokkaisiin ratkaisuihin. Esimerkiksi ulkoseinien lisäeristys julkisivuremontin yhteydessä tuo nopeasti säästöjä lämmityslaskussa.

Ikkunaremonttia suunniteltaessa kannattaa vertailla pelkän hankintahinnan sijaan kokonaiskustannuksia pidemmällä aikavälillä - silloin energiatehokkaat ikkunat menevät perusikkunoiden edelle. Putkiremontti antaa hyvän tilaisuuden asennuttaa huoneistokohtaiset vesimittarit.

Julkaistu 30.6.2016 klo 10.27, päivitetty 1.11.2018 klo 15.40