Käyttövesi ja energiatehokkuus

Vesimaksu muodostaa merkittävän osan tyypillisen asuinkerrostalon hoitokuluista. Tämän lisäksi veden lämmittämiseen kuluu energiaa. Veden käytön kustannukset aiheutuvat vesimaksusta, jätevesimaksusta sekä lämpimän veden lämmittämisestä

Veden energiakustannus riippuu käytetyn veden määrästä, käyttöveden lämpötilasta sekä putkiston eristyksestä. Veden määrään voidaan vaikuttaa paljon, mutta veden lämpötilaan vain tiettyyn rajaan asti. Lämminvesiputkiston lisäeristäminen on usein hankalaa, ja se toteutetaan vasta putkiremontin yhteydessä.

Käyttötottumuksilla helposti säästöä

Keskimääräinen vedenkulutus asukasta kohden asuinkerrostaloissa on noin 155 litraa asukasta kohden vuorokaudessa. Lämpimän käyttöveden osuus on siiitä noin 40 prosenttia. Asukkaiden käyttötottumuksilla on suuri vaikutus, ja veden kulutuksen vaihteluväli onkin melkoinen: 90 litrasta 270 litraan asukasta kohti vuorokaudessa.

Veden kulutusta kannattaa seurata esimerkiksi kuukausittain ja tiedottaa siitä asukkaille. Samalla voi vinkata veden säästökeinoista.

Huoneistokohtainen veden mittaus pienentää kulutusta

Sellaisissa taloyhtiöissä, joissa vesi mitataan ja laskutetaan huoneistokohtaisesti, on tyypillisesti 10-30 prosenttia pienempi vedenkulutus kuin vastaavissa yhtiöissä, joissa vesimaksu on kiinteä. Kun asukkaat saavat tietoa veden kulutuksesta, he voivat kiinnittää asiaan helpommin huomiota. Huoneistokohtainen vedenmittaus voidaan toteuttaa järkevästi yleensä vain putkiremontin yhteydessä.

Vinkkejä veden käytön tehostamiseen

Käyttötottumusten lisäksi veden kulutusta voidaan pienentää seuraavilla keinoilla.

  • Korjauta vuotavat vesikalusteet (esim. WC-istuin) heti. Pienikin vuoto aiheuttaa vuodessa suuret kustannukset
  • Tarkista hanojen virtaamat. 12 litraa minuutissa riittää suihkuun ja keittiön hanaan - käsienpesuhanoissa riittää puolet vähemmän.
  • Jos koko kiinteistössä on liian suuria virtaamia, se on merkki liian suuresta paineesta. Asian voi korjata asentamalla kiinteistön vesiliittymään paineenalennusventtiilin.
  • Hanki säästösuuttimet ja vettä säästävät suihkupäät - vettä säästyy mukavuudesta tinkimättä
Julkaistu 30.6.2016 klo 10.28, päivitetty 26.10.2015 klo 13.18