Hyppää sisältöön

Suora sähkölämmitys

Toimikaa näin

 1. Tarkastakaa ja säätäkää huonelämpötilat huoneittain ja tiloittain (oleskelutilat, makuuhuoneet, varastot ja autotallit) muutaman kerran lämmityskauden aikana. Lämpötiloja on hyvä seurata erillisistä lämpömittareista. Erilaisista termostaatin ja huoneistojen lämpötilojen muutoksista huolehtii itse asukas. Taloyhtiössä voidaan myös sopia yhteisistä tavoitteista huonelämpötilojen osalta. Jos asukas maksaa lämmityksen itse sähkölaskussaan, tiedottakaa asukkaille suositeltavista lämpötilatasoista.
  • Suositeltava huonelämpötila on oleskelutiloille 21–22 astetta ja makuuhuoneille 18–20 astetta.
  • Tarkistakaa myös erilaisten toissijaisten tilojen lämpötilat. Liian korkeat lämpötilat tuhlaavat energiaa. Esimerkiksi lämpimissä varastoissa riittää 17–18 astetta ja autotalleissa 12 astetta.
  • Tarkistakaa myös ettei lämmityslaitteiden toimintaa ole estetty esimerkiksi laittamalle patterin eteen verhoja tai huonekaluja.
 2. Tarkistakaa termostaatin ja lämmityslaitteen toiminta. Mikäli termostaatti ei ole toimintakuntoinen, tulee termostaatti vaihtaa uuteen.
  • Toiminnan voi esimerkiksi varmistaa mittaamalla huonelämpötilan ja vertaamalla sitä termostaatin asetukseen. Tarkistuksen voi tehdä esimerkiksi kohteen huoltomies.
  • Yli 30-vuotiaat patterit kannattaa uusia jo yksin energiansäästönkin kannalta. Nykyaikaiset lämmittimet tuottavat tasaisemmin lämpöä oikeassa suhteessa ja uudet termostaatit ovat tarkemmin säädettäviä: ne myös pitävät halutun huonelämpötilan lämpötilan paremmin. Tarkka säätö tuo energiatehokkuutta ja lisää asumismukavuutta. Sähköpatterien valinnassa kannattaa suosia malleja, joissa on mahdollisimman tarkka säätö sekä hyvät ohjausmahdollisuudet (esimerkiksi lämpötilan pudotus kellon mukaan).
 3. Pidempien poissaolojen ajaksi tai käyttämättömistä tiloista huonelämpötiloja voi alentaa muutamilla asteilla (suositus lämpötila vähintään +12 astetta).

Muita suositeltavia toimenpiteitä

 • Sähköisten lattialämmitysten termostaattien uusiminen ja aikaohjauksen hyödyntäminen mahdollistavat tarkemman asumistarpeen mukaisen lämmityskäytön. Hyvä huomioida erityisesti kylpyhuoneissa ja muissa tiloissa, joissa on kaakelipintaiset lattiat ja sähköinen lattialämmitys.
 • Aikaohjattujen termostaattien tai keskityn kodinohjausjärjestelmän asentaminen ja hyödyntäminen lämmityksessä. Nämä mahdollistavat tarkat lämpötila-asetukset tarpeiden ja asumistottumisten mukaan eri vuorokauden aikoina ja viikonpäivinä. Ohjauksen mahdollistama lämpötilan alentaminen poissa ollessa on järkevää ja vähentää energiankulutusta.

Hyvä tietää sähkölämmityksestä

Sähkölämmityksen muuttaminen, täydentäminen tai uusinta (kokonaan tai osittain) tuovat lisää mahdollisuuksia lämmitysjärjestelmän energiatehokkuuden parantamiseen. Nykyinen lämmitysjärjestelmä ei välttämättä vastaa kaikkiin tarpeisiin tai se on voinut tulla siihen ikään, että sen uusiminen tai täydentäminen on järkevä ja kannattava vaihtoehto. Usein jo 20- 30 vuotta vanhoilla sähkölämmityslaitteilla on uusimisen tarvetta.

Julkaistu 9.3.2018 klo 15.50, päivitetty 9.3.2018 klo 16.22