Ohjeita vanhan purkajalle ja kierrättäjälle

Mies kunnostaa ikkunaa
Mies kunnostaa ikkunaa © Pekka Hänninen
Rakennusosan tai -tuotteen purku kannattaa suunnitella siten, että sen uudelleen- ja uusiokäyttö on ensisijainen, hyödyntäminen energiajätteenä toissijainen ja materiaalin toimittaminen sekajätteeseen vasta viimeinen vaihtoehto. Kostuneita, pilaantuneita, likaantuneita tai haitta-aineita sisältäviä osia ja materiaaleja ei kuitenkaan tule kierrättää, vaan ne on toimitettava asianmukaiseen käsittelyyn.

Pyri irrottamaan osat ehjinä ja puhtaina sekä lajittelemaan ja varastoimaan ne säältä suojaan kierrättämistä varten. Voit käyttää osat ja materiaalit itse ja säästää näin rahaa ja ympäristöä – uuden tuotteen tekeminen kuluttaa aina luonnonvaroja ja energiaa. Mikäli et itse tarvitse kaikkia osia tai materiaaleja, niille löytyy usein halukas ottaja. Myös kierrätyskeskukset ja jäteasemat vastaanottavat usein käytettyjä rakennusosia ja -materiaaleja jätemaksutta. Osia ja materiaaleja voi myydä kierrätysalan yrityksille tai yksityisille kuluttajille mm. verkossa.

Ota huomioon, että vanhaa tai purettua materiaalia ei usein sellaisenaan voi käyttää uudisrakentamisessa. Korjausrakentamisessa lähtökohtana on, että vanhan materiaalin käyttö ei saa heikentää käyttäjien turvallisuutta tai terveyttä.  Ulkokäytössä olleita materiaaleja ei kannata käyttää sisätiloissa. Lisäksi kivi- ja tiilipöly voivat aiheuttaa purkutyömaalla terveyshaittoja, joilta tulee asianmukaisesti suojautua. Pilaantuneita, esimerkiksi homehtuneita, rakennustuotteita ei pidä käyttää.                                                  

Purkuosat ja -materiaalit voivat olla aarre korjausrakentajalle. Vastaavia ei välttämättä ole saatavilla. Korjausrakentamisessa vaihdettava materiaali kannattaa korvata samalla: puu puulla ja kivi kivellä. Kohteen alkuperäisen tunnelman ja ilmeen säilyttämiseksi vaihdettavat osat ja materiaalit olisi hyvä korvata saman aikakauden tai vastaavilla tuotteilla. Vanhojen materiaalien ja työtapojen tunnistaminen on tärkeätä. Rakennusperinnettämme kannattaa vaalia.

Rakennusmateriaalin tunnistaminen saattaa olla vaikeata. Esimerkiksi eri pintakäsittelyjä tai muoveja on hyvin vaikea erottaa toisistaan. 

Julkaistu 16.2.2017 klo 8.22, päivitetty 16.2.2017 klo 9.18