Hyppää sisältöön

Talonpidon kustannusseuranta kannattaa

Talonpidon kustannuksia kannattaa aina tarkastella pitkällä aikajänteellä. Suunnitelmallisella kiinteistönpidolla, oikeilla ratkaisuilla, kustannusten seurannalla ja toimenpiteiden oikealla ajoittamisella voidaan talonpidon kustannuksiin merkittävästi vaikuttaa. Kustannussäästöjä saadaan esim. talon lämmitysjärjestelmän uusimisen tai korjaamisen sekä toimenpiteiden oikean ajoituksen avulla.

Pientalo on yleensä ihmisen elämän suurin yksittäinen hankinta, joten sitä kannattaa pitää hyvässä kunnossa. Siksi on tärkeää, että sekä kiinteistönpidossa kuin korjaamisessa tehdään oikeita ratkaisuja ja käytetään alan ammattilaisia. Kiinteistönomistaja maksaa kiinteistön kulut pääosin itse, joten hänen kannattaa olla tarkka kiinteistön menoista.

Pientalon omistajan kannattaa olla selvillä kiinteistön korjaamiseen tarjolla olevista yhteiskunnallisista tuista. Esimerkiksi energiatehokkuuden parantamiseen ja lämmitystapamuutoksiin on saatavissa avustuksia. Samoin iän ja tulojen vähäisyyden perusteella voi olla oikeutettu hakemaan korjausavustuksia. Näitä molempia voi hakea vuosittain keväällä kunnasta, lisätietoja saa Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen (ARA) sivuilta. Kiinteistön korjauksiin ja remontteihin voivat molemmat puolisot käyttää verovähennyksenä kotitalousvähennystä. Lisätietoja saa verohallinnon sivuilta. Kotitalousvähennyksen käyttäjän kannattaa aina varmistaa yritys- ja yhteisötietorekisteristä, että työn tekijä on luotettava. Alan urakoitsijoiden keskusliitoista löytyy yleensä rekisterit luotettavista ammattilaisista.

Energia-, sähkö-, jäte-, vesi- ja jätevesimaksut sekä muut kiinteistöön liittyvät taksat, verot ovat pientaloasumisessa huomattavat. Talon lämmitysenergiamuotoa valittaessa tai sitä täydennettäessä kannattaa asiaa tarkastella kokonaisvaltaisesti, unohtamatta talon elinkaarten vaikutusta kokonaiskustannuksiin. Sähköenergian voi kilpailuttaa ja sen kulutuksessa voi saada säästöjä. Myös jätteenkäsittelyn voi kilpailuttaa. Jätteiden lajittelulla, kierrätyksellä ja kompostoinnilla voi saavuttaa säästöjä. Veden ja jäteveden järkevällä käytöllä voi vaikuttaa lopulliseen hintaan. Kannattaa myös tarkistaa kiinteistön verotustietojen oikeellisuus, ettei tule väärin kohdelluksi. Monella omakotiyhdistyksellä on kone- ja laitevuokraustoimintaa jäsenilleen edulliseen hintaan.

Julkaistu 30.6.2016 klo 10.37, päivitetty 4.7.2016 klo 10.29