Pientalon huolto ja käyttö

Poikkeustilanne hälyttää. Mitä tehdään jos...

Kiinteistössä havaitaan epätavallinen muutos tai tapahtuma

Kaikkien epätavallisten muutosten pitäisi käynnistää talon omistajan mielessä "hälytyskellot". Syy outoon tapahtumaan pitäisi selvittää heti. Näin mahdollisesti tarvittavat korjaustoimenpiteet saadaan käyntiin nopeasti ja vaurion eteneminen pysäytetyksi. Selvitystä vaativia muutoksia on monenlaisia, seuraavassa on eräitä esimerkkejä siitä, milloin "hälytyskellojen" pitäisi soida:

 • Halkeama tai vaurio märkätilan pintarakenteissa
 • Outo haju sisäilmassa
 • Epätavallinen ääni
 • Värimuutos tai läiskä huoneen sisäpinnassa
 • Vettä epäilyttävässä paikassa
 • Kiintokalusteiden kosteusvaurio
 • Veden väheneminen patteriverkostossa
 • Veden, sähkön tai lämpöenergian kulutuksen selittämätön lisääntyminen
 • Vesijohdon jäätyminen
 • Kaukolämpöveden jäähtymisen äkillinen muutos
 • Pinnoitteen irtoaminen rakenteesta
 • Ikkunoiden huurtuminen
 • Painuma tai halkeama rakenteessa tai hormissa
 • Puurakenteen lahovaurio
 • Muurahaiset tai muut hyönteiset sisätiloissa
 • Julkisivun tai sokkelin kosteusvaurio
 • Viemärin vetokyvyn heikkeneminen
 • Maan huomattava painuminen tontilla

 

Sähkön jakelu keskeytyy

Varmista, onko syy katkokseen pää- tai ryhmäsulakkeen palamisessa. Katkaise virta päällä olevista suuritehoisista laitteista (kiuas, liesi, jne.), ei kuitenkaan kylmäkalusteista yms. jatkuvasti sähköä tarvitsevista laitteista. Jos tuloilmakoneessa on vesikiertoinen patteri, varmista pakkasella että ulkoilmapelti on kiinni ja seuraa tilannetta. Tarkkaile kylmäkalusteita mahdollisen sulamisveden valumista. Sähkökatkon päätyttyä palauta asetukset ennalleen.

Veden jakelu keskeytyy

Pysäytä pesukoneet ja sulje kaikki avoimet vesihanat. Käytä WC:n huuhtelua harkitusti. Selvitä jakelukatkon syy ja ennuste katkon pituudesta (esim. radiotiedotukset). Varastoi vettä, jos on ennakkotietoa vesikatkosta.

Lämmitys keskeytyy

Jos vika on omissa lämmityslaitteissa, yritä paikallistaa syy ja tarvittaessa hanki huoltoapua. Jos vika on kaukolämmön jakelussa, selvitä ennuste häiriön kestosta. Lämmityskaudella pysäytä ilmanvaihto sekä sulje ikkunat. Sähkökatkojen varalta kannattaa pitää toiminta-valmiina käsivalaisin ja paristokäyttöinen radio, varaa myös kynttilöitä, varaparistoja ja tulitikkuja. vaihto sekä sulje ikkunat, tuuletusluukut ja ovet. Tarvittaessa ota käyttöön sähköpattereita. Jos tuloilmakoneessa on vesikiertoinen patteri, varmista että ulkoilmapelti on kiinni, seuraa tilannetta.

Vesijohdoissa on vuoto

Sulje veden pääsulku. Katkaise sähköt vuotopaikan lähellä olevista laitteista. Ryhdy heti toimenpiteisiin veden poistamiseksi, tarvittaessa pyydä apua pelastuslaitokselta tai huoltoyhtiöltä. Hanki asiantuntija-apua kosteusvaurioiden ja kuivatustarpeen selvittämiseksi.

Jäteveden pumppaus ei toimi

Sulje veden pääsulku, ota sitä ennen vettä astioihin välttämätöntä tarvetta varten. Pyri selvittämään häiriön syy. Yritä poistaa pumpun tai paineviemärin tukkeuma tai häiriö ohjauskeskuksesta. Tarvittaessa tilaa huolto sekä loka-auto tyhjentämään pumppaamokaivo.

Syttyy sähkölaitepalo

Katkaise virta laitteesta. Pelasta ihmiset, sillä savu on myrkyllistä. Sammuta alkusammutusvälinein, jos mahdollista. Poistu paikalta ajoissa, sulje ovet ja ikkunat. Pysäytä talon ilmanvaihto. Hälytä palokunta.

Esiintyy poikkeuksellisen kova pakkasjakso

Seuraa tonttijohtojen, vesipostien ja sisäpuolisten vesijohtojen jäätymisalttiutta. Tonttijohdon eristeenä voi käyttää löysää lumikerrosta. Varmista, että mahdolliset saattolämmitykset ovat päällä. Tarvittaessa jätä jokin kylmän veden hana hieman auki, virtaava vesi pysyy paremmin sulana. Pienennä ilmanvaihdon tehoa. Säädä korvausilmaventtiilejä pienemmälle. Varmista polttoaineen riittävyys. Palauta asetukset pakkasen lauhduttua. Seuraa jäätymisvaaraa vielä useita päiviä lauhtumisen jälkeen.

Lunta kertyy poikkeuksellisen paljon

Selvitä kattorakenteen lumikuormamitoitus. Tarkkaile kattojen ja valokatteiden lumikuormia ja jääpuikkojen muodostumista. Käynnistä tarvittaessa lumen ja jään poisto katoilta. Tarkista ilmanvaihdon yms. aukkojen pysyminen avoimina ja ulkoilmaa käyttävien laitteiden ilman saanti (esim. ilmalämpöpumppu). Älä kasaa lunta talon seiniä vasten.

Sataa poikkeuksellisen runsaasti vettä

Seuraa sadeveden poistumista tontilta ja katoilta sekä rännien toimintaa. Tarkista, että pihan kallistukset toimivat poispäin talosta. Tarkista kellarissa mahdolliset kosteusvauriot. Jos mahdollista, käy tarkistamassa ullakolla vesikaton tiiveys sekä alustan ryömintätilassa kosteuden ja tuuletuksen tilanne. Tarvittaessa huolehdi lämmityksellä, ettei sisäilman suhteellinen kosteus nouse haitalliselle tasolle.

Julkaistu 30.6.2016 klo 10.36, päivitetty 12.1.2016 klo 12.56