Kosteus- ja homevauriot uhkaavat terveyttä

Sisäilman huono laatu on yksi maamme pahimmista ympäristöterveysongelmista. Kosteus- ja homevauriot ovat suurimpia syitä huonoon sisäilman laatuun. Tämä taas aiheuttaa merkittäviä terveydellisiä haittoja ja kansantaloudellisia kustannuksia.

Joka toisessa rakennuksessa on havaittavissa merkkejä ylimääräisestä kosteudesta. Noin 15-20 prosentissa rakennuksia home uhkaa käyttäjien terveyttä. Ongelma koskee kaikkia rakennustyyppejä käyttötarkoituksesta ja omistuspohjasta riippumatta. Ongelman laajuudesta johtuen homeesta aiheutuvien sairauksien kustannukset ovat huomattavat.

Homeinen, maakellarimainen, tunkkainen tai hieman imelä haju on selvä merkki rakennuksessa piilevästä kosteus- ja homevauriosta.

Vanhat kosteusvauriot on usein korjattu puutteellisin tiedoin. Korjauksissa on keskitytty vain vaurioituneiden materiaalien kuivaamiseen tai osittaiseen uusimiseen. Rakenteiden uudelleen vaurioitumisen riski on unohdettu. Korjaamisessa on tärkeää, että vaurion aiheuttaja poistetaan.

Korjaajan on varauduttava muuttamaan rakenteita siten, että ne eivät pääse vaurioitumaan uudestaan.

Asuntojen ja muiden oleskelutilojen terveydellisten olojen valvonta kuuluu kunnan terveydensuojeluviranomaisen tehtäviin.

Julkaistu 30.6.2016 klo 10.44, päivitetty 18.11.2016 klo 17.02