Hyppää sisältöön

Pientalon sähkötyöt

Peruskorjattavan pientalon sähkövarustus on yleensä kymmeniä vuosia vanha, eikä siksi enää ajan tasalla. Pistorasioita on usein liian vähän, ja lisäksi koko sähköjärjestelmä saattaa joutua ylikuormitetuksi. Sähkökorjaukseen kuuluu yleensä varustetason nosto, ja työ alkaa ammattilaisen laatimista sähkösuunnitelmista. Työn aikana on myös muistettava dokumentoida mahdolliset suunnitelmiin tehtävät muutokset.

Sähköpääkeskus ja -ryhmäkeskus saattavat vaatia uusimisen. Lisäksi sähkö- ja teletöihin kuuluvat esimerkiksi ryhmäjohtojen uusiminen sekä yleiskaapelointistandardin mukainen kiinteä kaapelointi ja tähtimuotoisen yhteisantenniverkon vaatima kaapelointi. Lisäksi esimerkiksi hehkulampun vaiheittainen kieltäminen saattaa johtaa valaisinmuutoksiin.

Vikavirtasuojaus pakollinen

Sähkötyöt

Vuoden 2007 lopussa uudistuneiden sähköturvallisuusmääräysten mukaan kaikki uudet pistorasiat on varustettava vikavirtasuojauksella. Kosteissa tiloissa pistorasiat kannattaa ehdottomasti suojata vikavirtasuojilla myös vanhoissa taloissa. Vanhoissa kiinteistöissä voidaan käyttää myös vikavirtasuojakytkimellä varustettuja pistorasioita.

Kylpyhuoneen valaisimia valitessa pitää varmistaa, että ne ovat maadoitettuja ja kosteisiin tiloihin tarkoitettuja. Valaisimia ei saa asentaa liian lähelle suihkua. WC-tilan valaisimet voidaan varustaa liiketunnistimella, jolloin ne syttyvät automaattisesti tilaan tultaessa ja sammuvat poistuttaessa.

Valtuutettu urakoitsija tekee työn

Kaikki sähköasennukset tehdään pienjännitestandardin mukaisesti. Työhön valitaan Suomen sähköturvallisuusmääräykset täyttävät CE-merkinnällä varustetut laitteet ja komponentit. Sähköasennukset tekee Tukesin valtuuttama urakoitsija.

Pienessäkin sähkötyössä voi olla sähköisku- tai palovaara, joten jollei tiedä tarkalleen mitä on tekemässä, on syytä pyytää sähköalan ammattilaisen apua.
Itse tehtäviä sähkötöitä voivat olla:

  • Jännitteettömien pistorasioiden ja kytkimien kansien irrotus esimerkiksi maalauksen ja tapetoinnin ajaksi sekä rikkoontuneiden kansien vaihto
  • Suojajännitteisten järjestelmien asentaminen valmistajan tai tavaran toimittajan ohjeiden mukaan. Tällaisia järjestelmiä voivat olla aurinkopaneeli-, halogeenivalaistus-, tms. järjestelmät
  • Tavallisen tulppasulakkeen vaihto
  • Sähkölaitteen rikkoontuneen yksivaiheisen liitäntäjohdon ja pistotulpan vaihto
     

Johtojen upotukset voivat vaatia rakennusteknisiä töitä, kuten piikkausta ja tasoitusta, mahdollisesti myös alakaton rakentamista. Pinta-asennuksina johdotustyöt ovat yksinkertaisia, mutta lopputulos ei ole yhtä viimeistelty. Kun putkiremontissa työt rajautuvat yleensä märkätiloihin ja keittiöön, laaja sähköremontti ulottuu kiinteistön kaikkiin tiloihin. Tämä on muistettava esimerkiksi silloin, kun suojataan lattiat ja irtaimisto.

Julkaistu 30.6.2016 klo 10.40, päivitetty 21.11.2016 klo 16.33