Muita esteettömään pientaloon liittyviä tekijöitä

Ovien tulee olla riittävän leveitä. Ovien leveys määritellään määräyksissä "vapaana leveytenä", mikä tarkoittaa sitä mittaa, joka on kuljettavissa kun ovi on avattu. Mikäli ovi esimerkiksi aukeaa vain 90 astetta, vähenee vapaa leveys yleensä ovilevyn paksuudella.

Oven vapaan kulkuaukon leveyden tulisi esteettömässä pientalossa olla vähintään 800 mm. Oven sivustalla kahvan puolella on hyvä olla tilaa vähintään 400 mm, jotta apuvälineellä liikkuvakin pääsee ovelle helposti.

Tärkeää on pitää huoli myös siitä, että pientalon ulko-ovessa ei ole ikkunaa sijoitettu liian lähelle lukkoa. Tässä on kyse enemmänkin turvallisuudesta ja murtosuojauksesta kuin varsinaisesta esteettömyydestä.

Ovien ja ikkunoiden käytön tulee olla helppoa. On syytä tarkistaa, kuinka kevyesti ovi avautuu ja kuinka lukon saa auki. Oven avaamiseen tarvittava voima ei ohjeiden mukaan saisi ylittää 10 N (noin 1 kg); tähän toki vaikuttaa lukkovalinnan ja asennuksen lisäksi valittu painiketyyppi. Käyntitarkastuksilla, tiivisteiden paksuuden valinnalla ja huolellisella lukon ja vastaraudan säädöllä parannetaan tilannetta jo merkittävästi. Myös lukkotyyppi vaikuttaa oven avaamiseen tarvittavaan voimaan. Markkinoilla on lukkoja, joissa avaimella ei tarvitse vääntää oven telkeä sisälle vaan ainoastaan avataan lukko ja telki vapautetaan oven painikkeesta. Painikkeiden ja kahvojen tulisi olla tukevia ja hyvän otteen mahdollistavia. Toimintakyvyn ollessa hyvin heikko voidaan ovet varustaa sähköisin ovenavauskoneistoin.

Jos korjaustoimenpiteiden yhteydessä ikkunat uusitaan, olisi hyvä valita sellainen ikkunamalli, jossa painikkeet on sijoitettu ikkunan alareunaan. Näin ikkunat pääsee avaamaan vaikka pyörätuolissa istuen. Itsestään ulkopinnoiltaan puhdistuvat ikkunat helpottavat monen toimintarajoitteisen henkilön elämää. Ominaisuus perustuu auringonvalon ja sateen yhteisvaikutukseen.

Kynnykset

Kynnyksiä ei kannata rakentaa, ellei ole aivan välttämätöntä. Yleensä ulko-ovet ovat tietenkin kynnyksellisiä samoin kuin ääntä eristävät ovet. Oleellista on valita mahdollisimman matala kynnys ja kiinnittää huomiota kynnyksen muotoon, jotta siitä ei aiheutuisi turhia liikkumisen esteitä. Suorakaiteen muotoiset, jyrkkäreunaiset kynnykset ovat huomattavasti hankalampia ylittää pyörällisen (apu)välineen kanssa kuin reunoiltaan viistotut tai pyöristetyt. Uudisrakentamismääräysten mukaan kynnykset saavat olla korkeintaan 20 mm:n korkeita.

Valaistus ja väritys

Vanhojen talojen valaistus on usein puutteellinen. Valaistus on paitsi viihtyvyys- myös turvallisuustekijä. Yleisvalaistuksen lisäksi kohdevalaistuksella voidaan saada aikaan hyvät työskentelyolosuhteet. Tärkeää on kuitenkin luoda valaistus, joka ei häikäise, vaan antaa tasaisen valon ja jossa valon määrä on riittävä. Valaistuksen suunnittelussa ja toteutuksessa on hyvä miettiä myös, mitä valaistaan. Esimerkiksi portaiden valaistuksessa on tärkeää, että erityisesti portaiden alkaminen ja päättyminen erottuvat. Eteiseen sekä kellari- ja ullakkotiloihin on hyvä asentaa valojen syttymisautomatiikka.

Yövalaistus on myös turvallisuustekijä. Yöllä wc-käyntiä auttava valaistus voidaan toteuttaa monella tavalla. Yövalaistuksen ei pidä olla voimakas, jos on tarkoitus vielä jatkaa unta. Pistorasioihin sijoitettavia pieniä yövalaisimia saa jo tavarataloista. Myös vaatekomerot on hyvä varustaa valaisimin, joiden kytkimet voivat olla liitettynä komeron oven avaamiseen.

Värien valinnassa on oleellista, että ne auttavat hahmottamaan tilan, että seinä erottuu lattiasta ja ovet erottuvat seinästä. Yhtä oleellista on, että tärkeät asiat erottuvat taustastaan, esimerkiksi: wc-istuin, tukikaide, valokytkin, portaat jne. Portaissa hyvä ratkaisu saavutetaan kontrastireunuksilla joka askelmassa.

Pistorasiat

Pistorasiat on liian usein sijoitettu pelkästään lattian rajaan, kun niiden oikea paikka käytettävyyden kannalta on usein ylempänä. Huoneen kalustettavuutta ja todennäköistä käyttöä kannattaa suunnitella etukäteen ja sen perusteella valita pistorasioiden korkeusasemat. Lisäpistorasioiden tarve kannattaa tarkistaa korjauksen suunnittelun yhteydessä. Esimerkiksi tietokoneen sijoitus oheislaitteineen tai erilaisten laturien todennäköiset sijoituspaikat kannattaa varustaa riittävin pistorasioin.

Makuuhuoneen pistorasioiden sijoittelussa on hyvä muistaa, että erilaiset sähkösäätöiset sängyt tai toimintakyvyn heiketessä kotiin tuotavat ns. kotihoitosängyt on voitava sijoittaa seinän vierelle. Erityisesti on syytä kiinnittää huomiota siihen, että niiden korkeus- ja kallistussäätöjä on pystyttävä hyödyntämään ilman, että pistorasiat ja niihin kiinnitetyt pistotulpat ovat sen esteenä tai ilman, että sängyt joudutaan jättämään 15 cm irti seinästä.

Palovaroittimet

Palovaroittimen pariston vaihto on vaikeaa katon rajassa kurkotellen. Tähän löytyy ratkaisu paristo-kotelosta, jonka voi sijoittaa seinälle työskentelykorkeudelle ja se liitetään johdolla katossa olevaan palovaroittimeen. Toki parempi ratkaisu olisi asentaa korjaustoimenpiteiden yhteydessä verkkovirtaan kytketyt palovaroittimet.

Julkaistu 30.6.2016 klo 10.46, päivitetty 4.7.2016 klo 10.45