Esteetön keittiö

Keittiön perinteinen kalustaminen ja asennuskorkeudet aiheuttavat monella ongelmia tilan käytön kanssa. Ei yletytä kuin osaan hyllyistä ja työskennellään sopimattomilla työkorkeuksilla. Tiskikoneen tyhjennyksessä joutuu kumartumaan ja mikrouuni on usein liian ylhäällä - jos se ei ole työpöydällä. Keittiötikkaiden käyttö ei ole turvallista. Huolellinen suunnittelu on tärkeää. Asunnon korjaustöiden yhteydessä kannattaa yläkaapit asentaa käyttäjän tai keittiön "pääkäyttäjän" mittoihin sopivalle korkeudelle. Jos keittiötä käyttävien henkilöiden fyysiset ulottuvuudet poikkeavat oleellisesti toisistaan (lyhytkasvuinen ja pitkä tai pyörätuolia käyttävä ja kävelevä jne.), voi sähköisesti korkeussäädettävät keittiön yläkaapit ja työtaso olla perusteltu ratkaisu.

Alakaappien tilalle kannattaa vaihtaa mahdollisimman paljon ulosvedettäviä laatikostoja ja mahdolliseen kulmakaappiin laittaa ns. karusellimekanismi. Näin tavarat on huomattavasti helpompi saada otetuksi ulos kaapeista verrattuna perinteisiin hyllykaappeihin. Keittiön alakaapit ja laatikostot voivat olla myös rullilla varustettuja irtolaatikostoja, jolloin ne on helppoa siirtää pois tieltä, jos on tarvetta päästä istumaan työpöydän tai tiskipöydän äärelle.

Myös kodinkoneiden sijoitteluun kannattaa kiinnittää huomiota. Mikäli tila antaa myöten, on astianpesu-kone hyvä nostaa noin puoli metriä lattiatasoa ylemmäksi, ja perinteinen liesi kannattaa vaihtaa erilliseen liesitasoon ja sopivalle työskentelykorkeudelle asennettuun uuniin. Aina se ei ole mahdollista, etenkin, jos tilaa on vähän. Tällöin - tietenkin ruokakunnan koosta riippuen - voi käyttää pienikokoisia ja yhdistelmäkoneita. Esimerkiksi astianpesukone voi olla normaalia kapeampi tai pienempi, tai se voi olla ulosvedettävän laatikon tapainen. Monessa mikroaaltouunissa on nykyään myös kiertoilmauuni- ja grillitoiminto, jolloin ei välttämättä tarvita erillisiä uunia ja mikrouunia jne.

Joihinkin tiskipöydän vesihanatyyppeihin on lisätty elektroninen pesukonehana, jolloin vesihanaa ei tarvitse erikseen sulkea pesukoneen käytyä loppuun. Toinen turvallisuutta lisäävä ratkaisu on keittiön tiskipöydän etureunaan liitetty tunnistin, joka katkaisee automaattisesti veden tulon, kun siirtyy pois tiskipöydän ääreltä, vaikka olisi unohtanut itse kääntää vesihanan kiinni.

Julkaistu 30.6.2016 klo 10.46, päivitetty 2.2.2016 klo 12.36