Hyppää sisältöön

Kodin valaistus murroksessa

Valaistukseen kuluu noin viidennes käytetystä kotitaloussähköstä. Tarkoituksenmukaiseen valaistukseen ja valonlähteisiin kannattaa siis kiinnittää huomiota.

Kodin valaistus on murroksen edessä, kun perinteiset hehkulamput poistuvat kaupoista syyskuuhun 2012 mennessä. Hehkulamput korvataan valaistuksessa energiansäästölampuilla, halogeeneilla ja LED-lampuilla. Niillä kaikilla on erilaiset käyttötarkoitukset.

Oikea lamppu oikeaan paikkaan

Yleisvalaistukseen sopivat parhaiten energiansäästölamput ja loisteputket. Kohdevalaistukseen kannattaa käyttää halogeenilamppuja ja LED-lamppuja. Ulkovalaistukseen soveltuvat ne energiansäästölamput, jotka pakkausmerkinnän mukaan toimivat pakkasessa.

Kotitaloussähkön kulutus vähenee keskimäärin 15 prosenttia, kun kaikki hehkulamput vaihdetaan energiatehokkaampiin lamppuihin. Lisäksi uudenlaiset lamput tuovat uusia mahdollisuuksia sisustamiseen.

Lumenit ja kelvinit

Pakkausmerkinnät auttavat energiansäästölamppujen valinnassa. Merkinnöistä tärkein on lumen-arvo, se kertoo kuinka kirkas lamppu on. Esimerkiksi 710 lumenia vastaa 60 watin hehkulamppua. Kelvin-arvo puolestaan kertoo valon värin. Mitä suurempi kelvin-arvo, sitä sinertävämpi sävy. Perinteiset hehkulamput ovat sävyltään lämpimiä, 2700 kelviniä. Energiansäästölampuissa värilämpötila on yleensä 2700–4000 kelviniä. Pakkauksesta selviää usein myös himmennettävyys, syttymisnopeus, lampun ulkomitat, käyttöikä ja se, soveltuuko lamppu ulkokäyttöön.

Viimeinen sammuttaa valot

Energiansäästölamput ovat huomattavasti pitkäikäisempiä kuin hehkulamput. Keskimääräinen käyttöikä ilmaistaan pakkauksessa vuosina, esimerkiksi 5 tai 10 vuotta. Laskelma perustuu oletukseen, että lamppua käytetään noin kolme tuntia vuorokaudessa.

Lampputyypistä riippumatta valot kannattaa sammuttaa, kun kukaan ei niitä tarvitse. Valaistuksen voi myös automatisoida liike- ja läsnäolotunnustimien avulla. Tunnistimia käytetään yleisesti ulkovaloissa ja julkisissa tiloissa, mutta mikään ei estä käyttämästä niitä myös pientalojen sisävalaistuksessa.

Energiansäästölamput sisältävät pieniä määriä elohopeaa, joten ne pitää palauttaa SER-keräyspisteeseen tai ongelmajätekeräykseen.

Julkaistu 30.6.2016 klo 10.44, päivitetty 4.2.2016 klo 14.16