Tottumukset ratkaisevat energiakulutuksen

Perheiden energiankulutuksissa on suuria eroja. Erilaiset asumistottumukset ovat tärkein selittävä tekijä. Yksinkertaisilla valinnoilla on ratkaiseva merkitys siihen, kuinka paljon pientalossa kuluu sähköä ja lämpöä.

Energian järkevä käyttö onnistuu huomattavasti helpommin, kun tiedetään kuinka paljon sitä kuluu. Markkinoille on tullut näyttölaitteita, joista asukkaat näkevät sähkönkulutuksen reaaliajassa. Jotkut sähköyhtiöt tarjoavat verkkopalvelua, josta oma kulutus selviää tunnin tarkkuudella vuorokauden viiveellä. Kulutuksen tarkkailu on suositeltavaa silloin kun se on mahdollista – tieto motivoi muuttamaan asumistottumuksia.

Monien taloteknisten laitteiden myötä asumisesta on tullut monimutkaista. Asukkailta vaaditaan viitseliäisyyttä, koska ilmanvaihtokoneita, lämpöpumppuja ja muita laitteita pitää huoltaa ja puhdistaa. Vaivannäkö tuntuu energialaskussa ja monissa tapauksissa edistää myös asumisterveyttä. Joillakin paikkakunnilla huollot voi ulkoistaa yrityksille, jotka tarjoavat kiinteistöpalveluja pientaloille. Tärkeintä on ymmärtää, että talosta täytyy pitää huolta.

Julkaistu 30.6.2016 klo 10.44, päivitetty 4.2.2016 klo 14.12