Lämpöä puusta ja hakkeesta

Pilke- ja hakekattilat voidaan liittää vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään. Ne toimivat samalla periaatteella kuin öljy- ja pellettikattilat: polttoaine lämmittää kattilassa veden, joka kiertää rakennuksen pattereissa tai lattiaputkistossa. Kattilan lisäksi tarvitaan iso varaaja tai useita varaajia, joihin lämpöä varastoidaan. Myös käyttövesi tulee varaajasta.

Pilkekattila on työläs mutta edullinen käyttää

Pilke on katkottu ja halottu uunivalmis polttopuu, jota käytetään kotitalouksien puulla lämmitettävissä laitteissa. Pilkkeillä toimiva keskuslämmitys on edullinen käyttää, varsinkin jos polttopuuta on omasta takaa. Toisaalta se on suhteellisen työläs, koska polttoaineen syöttöä ei voi automatisoida.

Pientalon lämmitykseen kuluu talon koosta riippuen noin 20 pinokuutiometriä polttopuuta vuodessa. Talvella puita lisätään kerran tai kahdesti päivässä. Työn määrää vähentää kattila, joka hyödyntää puiden palokaasut mahdollisimman tehokkaasti. Nykyaikaisissa kattiloissa on antureita, jotka tarkkailevat kaasujen palamista ja säätävät polttotilan ilmansaantia tarpeen mukaan. Se parantaa kattilan hyötysuhdetta ja vähentää savukaasu- ja pienhiukkaspäästöjä.

Pilkekattilan varajärjestelmänä toimii sähkövastus, joka lämmittää varaajaa tarvittaessa.

Hakelämpö suuriin rakennuksiin

Hake on puusilppua, joka valmistetaan koneellisesti hakettimella. Raaka-aineena käytetään muun muassa rankoja, oksia ja juurakoita.

Hakekattiloita asennetaan tyypillisesti maatiloille ja muihin suuriin kohteisiin haja-asutusalueille. Etu pilkekattilaan verrattuna on, että poltto voidaan automatisoida. Stokeriruuvi kuljettaa hakkeen varastosta kattilaan. Lisäksi hake on suhteellisen edullinen polttoaine. Hakkeen kosteus ja palakoko vaikuttavat järjestelmän toimivuuteen ja huoltotarpeeseen.

Pientaloissa hakekattiloita on suhteellisen vähän. Ongelmia aiheuttavat suuren varastotilan tarve ja polttoaineen kosteus. Itse kattila on teholtaan suurempi kuin pellettikattila, joka yleensä on pientalossa parempi vaihtoehto. Hakekattilaa voi harkita usean pientalon yhteisenä järjestelmänä.

Puuperäiset polttoaineet ovat uusiutuvia ja siksi ympäristöystävällisiä.

 

Julkaistu 30.6.2016 klo 11.06, päivitetty 5.2.2016 klo 13.10