Lämpöä ilmasta veteen

Ilma-vesilämpöpumppu ottaa ulkoilmasta lämpöä ja siirtää sen vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään. Ulkoyksikkö kuljettaa lämpöenergiaa kylmäaineen avulla sisäyksikköön. Siellä lämpö siirtyy lämmitysveteen, joka kiertää talon lattiaputkistossa tai pattereissa.

Hyvän hyötysuhteen ansiosta järjestelmä on energiatehokas. Hyötysuhde on vuositasolla noin kaksi, eli yksi kilowattitunti sähköä tuottaa noin kaksi kilowattituntia lämpöä. Samalla laitteella voidaan lämmittää myös käyttövesi, mikä lisää säästöjä. Toisin kuin ilmalämpöpumppu, ilma-vesilämpöpumppu ei sovellu jäähdyttämiseen.

Asennus ammattilaiselle

On tärkeää valita laite, joka soveltuu kylmiin oloihin. Asennus pitää suunnitella ja toteuttaa pätevän asiantuntijan kanssa.

Ulkoyksikkö tuottaa melua, joten sitä ei kannata sijoittaa esimerkiksi makuuhuoneen ulkopuolelle. Ulkoyksikkö tuottaa talvella myös runsaasti kondenssivettä, jonka valuminen on otettava huomioon. Vesi voidaan ohjata poispäin rakennuksesta tai suoraan viemäriin. Ilman on päästävä kiertämään vapaasti ulkoyksikön ympärillä. Sopiva sijoituspaikka on usein räystään tai suojakatoksen alla.

Sisäyksikkö sijoitetaan kodinhoitohuoneeseen tai tekniseen tilaan niin, että huoltotoimenpiteet onnistuvat. Huoneessa on oltava lattiakaivo. Sisäyksikössä on varaaja, jonka kautta lämmin vesi lähtee kiertoon. Järjestelmän toimintaa seurataan ja ohjataan sisäyksikön digitaalisen näytön avulla.

Varajärjestelmä tarvitaan

Ilma-vesilämpöpumppu voi säästää 40–60 prosenttia lämmitysenergiasta suoraan sähkölämmitykseen verrattuna. Säästöön vaikuttaa muun muassa lämpöpumpun mitoitus, maantieteellinen sijainti ja lämmönjakojärjestelmä. Lattialämmityksessä veden lämpötila on alempi kuin pattereissa.

Hankintahinta on pienempi kuin maalämmöllä, mutta toisin kuin maalämpöpumppu, ilma-vesilämpöpumppu ei toimi kovimmilla pakkasilla. Kun lämpötila alittaa –20 astetta, useimmissa laitteissa lämmityksen hoitaa sähkövastus. Varaava takka on hyvä lisälämmityskeino.

Julkaistu 30.6.2016 klo 11.06, päivitetty 30.6.2016 klo 11.06