Auringon energia hyötykäyttöön

Auringosta saadaan runsaasti ilmaista energiaa. Sitä kannattaakin hyödyntää pientaloissa myös Suomen oloissa. Auringon energiaa voidaan hyödyntää sekä lämpönä että sähkönä.

Aurinkokeräimistä lämmitys- ja käyttövettä

Aurinkokeräimet täydentävät useimmiten vesikiertoista lämmitysjärjestelmää. Lisäksi keräimillä voidaan lämmittää käyttövesi, joten ne voidaan asentaa myös taloon, jossa on suora sähkölämmitys ja sähkövaraaja.

Auringon lämpö varastoidaan varaajaan. Lämpö siirtyy keräimistä varaajaan lämmönsiirtonesteen avulla. Kun aurinko lämmittää riittävästi, käynnistyy termostaatin ohjaama pumppu ja lämmönsiirtonesteen kierto putkistossa alkaa. Neste kulkee varaajassa kierukan läpi ja luovuttaa lämpöä varaajassa olevaan veteen. Jäähtynyt lämmönsiirtoneste kiertää takaisin keräimiin. Kun aurinko laskee tai se ei lämmitä tarpeeksi, pumppu sammuu ja nesteen kierto pysähtyy.

Kesä paikkaa pimeää talvea

Vesikiertoisessa lämmityksessä päälämmitysjärjestelmä optimoidaan toimimaan aurinkokeräinten kanssa. Esimerkiksi öljy- tai pellettipoltin syttyy automaattisesti silloin, kun keräimet eivät tuota riittävästi lämpöä.

Keskitalvella aurinkoenergian tuotto on hyvin pientä. Kesällä pientalon käyttöveden lämmitykseen tarvittava energia voidaan saada kokonaan auringosta.

Järjestelmän suunnittelussa ja keräinten asentamisessa tulee käyttää kokenutta ammattilaista. Kattoremontin yhteydessä keräimet voivat osittain korvata katemateriaalin, mutta tämä edellyttää hyvää suunnittelua ja valmistajan ohjeiden noudattamista.

Aurinkopaneelit parhaimmillaan sähköverkon ulkopuolella

Aurinkopaneeli koostuu vierekkäisistä piikennoista, jotka muuttavat auringon säteilyä sähköksi. Liikkuvia osia ei ole, joten paneelit ovat usein pitkäikäisiä. Paneeleja voi kytkeä rinnakkain tehontarpeen mukaan.

Suomessa aurinkopaneeleja käytetään tällä hetkellä lähinnä kantaverkon ulkopuolella sijaitsevilla mökeillä. Niistä saadaan virta valaistukseen ja rajalliseen määrään laitteita. Järjestelmään kuuluu yksi tai useampi akku ja lataussäädin. Lisäksi voidaan hankkia vaihtosuuntaaja, joka muuttaa 12 voltin tasajännitteen normaaliksi 230 voltin verkkosähköksi. Silloin voidaan käyttää periaatteessa mitä tahansa sähkölaitteita.

Aurinkosähköjärjestelmä on mitoitettava tarkkaan kulutuksen mukaan. Kannattaa suosia mahdollisimman energiapihejä valaisimia ja laitteita.

Omakotitalossa hinta on kallis

Sähköverkkoon kytkettyjen pientalojen aurinkosähköjärjestelmät ovat Suomessa vielä harvinaisia. Investointi on kallis, ja sähkön hinta jää pitkälläkin aikavälillä korkeaksi verkkosähköön verrattuna. Tilanne voi kuitenkin muuttua laitteiden yleistymisen ja sähkön hinnan nousun vuoksi. Aurinkosähkön kannattavuutta lisää, jos tulevaisuudessa ylijäämäsähkön voi myydä kantaverkkoon.

Julkaistu 30.6.2016 klo 11.05, päivitetty 5.2.2016 klo 12.43