Tiivistämisestä on monenlaista hyötyä

Ilmavuodot ovat tavallisia vanhoissa taloissa: lämmin ja kostea sisäilma vuotaa ulos ulkovaipan raoista ja rei´istä. Samalla kylmää ilmaa pääsee sisälle. Ilmavuotoja voi esiintyä myös uusissa taloissa.

Vuotojen tilkitseminen ja tiivistäminen on helppo ja tehokas keino parantaa rakennuksen energiatehokkuutta. Kun veto vähenee, myös asumismukavuus paranee. Ilmavuodot liittyvät myös asumisterveyteen. Kun lämmin ja kostea ilma pääsee kosketuksiin kylmien rakenteiden kanssa, syntyy kosteusvaurion riski. Riski pienenee, kun ilmavuodot tilkitään.

Ilman pitää vaihtua

Kun vuotoja paikataan, täytyy huolehtia että ilmanvaihto on jatkossakin riittävää. Vanhemmissa taloissa ikkunat voivat olla ainoa korvausilman lähde.

Pientaloissa eniten ilmavuotoja on yläpohjan ja seinien liitoksissa sekä ovissa ja ikkunoissa. Yläpohjan ja seinien liitosten vuodot ovat yleensä vaikeasti korjattavissa, koska ne ovat piilossa rakenteiden sisällä. Ovien ja ikkunoiden tiivistäminen on sen sijaan helppoa ja voi vähentää lämmityskuluja merkittävästi lähtötilanteesta riippuen.

Oveen tiiviste tai tiivistelista

Ovien tiivisteet ovat kulutustavaraa. Ne kannattaa tarkistaa aika ajoin ja uusia tarvittaessa. Ilmaa läpäisemättömät tiivisteet ovat parhaita. Sopiva paksuus mitataan esimerkiksi laittamalla sinitarrapala tiivisteen paikalle oven ja karmin väliin. Oviaukkoon voidaan asentaa myös tiivistelista, jolloin saadaan kaksinkertaiset tiivisteet.

Tuloilmaikkuna antaa korvausilmaa

Ikkunoihin sopiva tiivistepaksuus löytyy niin ikään sinitarran avulla. Kaksilasisen ikkunan ulomman puitteen ylä- ja alalaitaan jätetään tuuletusraot. Ne ehkäisevät ikkunan huurtumista. Sisempi ikkuna tiivistetään kauttaaltaan. Kumitiivisteen lisäksi lämmityskaudella voidaan käyttää liimapaperia. Se laitetaan karmin ja puitteen raon päälle. Ikkunoissa ilmavuotoja voi esiintyä myös karmin ja ympäröivän seinärakenteen liittymässä, joka myös kannattaa tarkistaa ja tarvittaessa tiivistää.

Yksi keino edistää ilmanvaihtoa on niin sanottu tuloilmaikkuna, jonka tiivisteissä tai puitteissa on aukkoja oikeissa kohdissa. Ulommassa puitteessa aukko jätetään alalaitaan ja sisemmässä ylälaitaan. Ideana on, että jonkin verran ilmaa pääsee sisälle mutta se lämpiää ikkunoiden välissä. Tuloilmaikkunat toimivat paremmin, jos niitä on vain talon tuulisella puolella.

Seinien raot tukkoon

Ilmavuotoja voi löytyä myös seinien liitoksista ja ikkuna- ja ovikarmien liitoksista. Raot voi tilkitä huokoisella eristemateriaalilla, kuten pellavanauhalla tai -riveellä tai sanomalehtipaperilla. Eristettä ei kannata tukkia liian tiiviiksi, koska sen sisältämä ilma toimii eristeenä. Raon päälle voi liimata liimapaperia.

Julkaistu 30.6.2016 klo 11.02, päivitetty 2.12.2016 klo 10.39