Vanhat ikkunat kuntoon vai uudet tilalle?

Ikkunat ovat yleensä talon ulkovaipan lämmöneristyksen heikoin lenkki. Niiden kautta pääsee ulos jopa 15-20 prosenttia lämmitysenergiasta. Energiahukkaa voidaan vähentää monella tavalla. Ikkunoita ei kannata uusia harkitsematta ensin pienempiä toimenpiteitä. Ikkunoiden kunnostus ja uusiminen parantavat energiatehokkuuden lisäksi asumismukavuutta.

Verhot ja kaihtimet käyttöön

Paksut verhot ikkunoiden edessä vähentävät talvella kylmän ja vedon tunnetta ja parantavat ulkovaipan lämpötaloutta. Myös sälekaihtimet puitteiden välissä eristävät tehokkaasti. Kesällä kaihtimet auttavat liikalämmön torjumisessa varsinkin etelän puolella. Myös ulkopuolinen aurinkosuojaus, kuten ikkunan yläpuolinen säleikkö tai markiisi on tehokas. Verhot ja kaihtimet suljetaan lämmityskaudella yöksi mutta ne kannattaa avata päivällä, jotta auringon säteily tulee hyödynnetyksi.

Ikkunan tiivistäminen on tehokas keino parantaa ulkovaipan energiatehokkuutta. Toisaalta samalla tulee huolehtia mahdollisten korvausilmareittien säilymisestä. Ohjeita tiivistämiseen löytyy Ilmavuodot-sivulta.

Kunnostus kannattaa

Vanhojen ikkunoiden kunnostaminen on mielekästä monestakin syystä. Varsinkaan vanhoihin taloihin samanlaisia ikkunoita ei välttämättä löydy. Toiseksi vanhat ikkunat on usein tehty laadukkaasta puusta. Hyviä keino parantaa ikkunan energiatehokkuutta ovat esimerkiksi sisälasin elementin uusiminen tai kolmannen lasin lisääminen kaksilasiseen ikkunaan.

Ikkunoiden ja karmien kuntoa ja maalipinnan eheyttä kannattaa tarkkailla. Puuosien yleisin vaurio on laho. Sitä esiintyy eniten ikkunan alalaidan liitoksissa.
Jos talo on vanha ja sillä on rakennushistoriallista arvoa, ikkunoiden ulkonäköön tulee kiinnittää erityistä huomiota.

Energialuokitus kertoo laadusta

Kun ikkunat päätetään uusia, kannattaa hankkia mahdollisimman energiatehokkaat ikkunat. Ne ovat tavallisia kalliimmat, mutta investointi on selvästi kannattava ikkunoiden käyttöiän puitteissa.

Ikkunoiden energialuokitus kertoo energiatehokkuudesta. Energialuokitus on Suomessa vapaaehtoinen, mutta monet valmistajat ovat ottaneet sen käyttöön. Luokituksessa huomioidaan muun muassa lämmöneristävyys, ilmanpitävyys ja kyky läpäistä auringon säteilyä. Parhaissa ikkunoissa on neljä lasia ja niiden välissä eristäviä kaasuja. Ikkunoiden asentaminen kannattaa antaa ammattilaisen tehtäväksi.
Julkaistu 30.6.2016 klo 11.02, päivitetty 2.12.2016 klo 10.40